„Akit a sors elterelt a tévutakról” – Marék Veronika életmű-kiállítás a Budapest Projekt Galériában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Kaunitz Miklós

A Móra Könyvkiadó által szervezett életmű-kiállítással köszöntötték a 80. születésnapja alkalmából az egyik legismertebb, legnépszerűbb – ha nem a legnépszerűbb – gyermekkönyv szerzőt és illusztrátort: Marék Veronikát vasárnap délelőtt a Kossuth Lajos utcai Budapest Projekt Galériában. A tárlatot a művész 4 könyvkiadónál, 16 országban, 12 nyelven megjelent kötetei, mesekönyv-illusztrációi és azok eredeti vázlatai, valamint a történetek főhőseit ábrázoló játékok, tárgyak, bábok és applikációk alkotják. A gyermekbarát, dedikálással összekötött megnyitón az írónőt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatóhelyettese is köszöntötte.

A több mint fél évszázada alkotó művész munkássága és személyisége okán is generációk sokaságára volt hatással. A saját bevallása szerint is az egész életét végigjátszó, nagymama korban is aktív művész a mai napig is sok-sok olyan tervet dédelget a szívében, amelyből kedvenceink: a rövid, velős, tartalmas történetek, bájos megjelenésű, élénk mimikájú, kedves és letisztult szereplők születnek.

A legnagyobb hazai gyermekkönyv kiadó tárlata, igazi családi kikapcsolódási program lehetőségként egy olyan gazdag életműből válogat, amelyen generációk nőttek fel szerte a világon. Olyan klasszikussá vált Marék Veronika mesék, különböző megjelenési formáival találkozhatunk január elejéig a két szintes kiállítótérben, mint Kippkopp és családja, Laci és az oroszlán, a Kockásfülű nyúl vagy Boribon és Annipanni.

A kerek évforduló okán, az örökké mosolygó és harmóniát sugárzó Marék Veronika tiszteletére rendezett tárlat mottója a „játszani jó” élménye és igénye gyermekkorunkban alapozódik meg mindannyiunknál. Az írónő is sok mindent kipróbált, de elterelte a sors a tévutakról és egy különös lehetőséget adott számára: a könyvkészítést. Ezáltal számunkra is, hiszen olyan értéket, mintát vagy egyszerűen csak esztétikai élményt ad kötetei által a kezünkbe, amelyen keresztül megtapasztalhatjuk az igazi, tiszta öröm forrását is. Ajándékként is az a „legdrágább”, amit önmagunkból, önzetlenül adunk a másik számára, amelyből aztán benne is öröm fakad. Mindannyiunk lehetőségeként mégis csak a „legnagyobbaknak” adatik meg egész életére, hogy ez a tisztaság, játékosság és öröm végigkísérje. Marék Veronika – és általa olvasói is – ezen kevesek közé tartozik. Boldog születésnapot!

, ,