Furcsa pár: Neil Simon fergeteges vígjátéka a Miskolci Nemzeti Színházban

December 1-jén, a Nagyszínházban láthatja a közönség az 1968-as nagysikerű filmből már jól ismert amerikai vígjátékot. A Furcsa pár keserédes humorral mesél a magányról, barátságról, férfi-nő kapcsolatokról. A darab egy nagyon is valós magánéleti válsághelyzetet tár fel, úgy, hogy közben magunkon is képesek vagyunk nevetni.

© Gálos Mihály Samu

Béres Attila, az előadás rendezője elmondta, hogy a darab az együttélés kényszeréből fakadó problémák és a barátság számtalan komoly igazságával szembesíti a nézőt. –  Miközben a két férfi történetét nézzük, saját magunkra is ráismerhetünk, hiszen mindenkiben van egy kis Oscar és egy kis Felix is. Neil Simon fergeteges komédiája a humor mellett megmutatja a magány vívódásait, fájdalmát is. Ez a kegyetlen igazságokkal teli darab rengeteg kérdést vet fel a férfi-nő kapcsolatokról, a barátság határairól és az egyedüllét, a hiány elviseléséről – hangsúlyozza a rendező.

Béres Attila hozzátette, két fantasztikus színészt láthatunk a főszerepekben. – Görög László és Gáspár Tibor alakítja a két elvált férfit, akik konfliktusokkal teli együttélésre kényszerülnek. A szerepek számukra igazi kihívást jelentettek, hiszen nem a várt karaktert játsszák az előadásban. Gáspár Tibor Felixe érzékeny lelkű, rendmániás, míg Görög László Oscarja cinikus és nagyon rendetlen. Azt gondolom, ez a két nagyszerű színész felejthetetlen pillanatokat szerez majd a nézőknek – tette hozzá.

© Gálos Mihály Samu

Gáspár Tibor elárulta, ez az előadás sem a filmre, sem más Furcsa pár előadásokra nem fog hasonlítani. – Azzal, hogy az igazságokat, a valódi emberi sorsokat keressük az előadásban, nem egy felszínes vígjátékot, hanem egy keserédes, jó humorú produkciót hozunk létre, sablonos figurák nélkül. Ez a két nagyon szélsőséges férfi az együtt töltött idő hatására formálódik, mindkettőjükben nyomot hagy a másik személyiségének hatása. Az, hogy mindezt kibírja a barátságuk – még ha hajszálon múlik is – jelzi, hogy mennyire fontosak egymásnak.

– Teljesen más két férfi együttélése, mint egy férfi-női kapcsolat esetén. Mivel a szexualitás nem része egy ilyen kapcsolatnak, nincs gyengédség sem, nincs feloldása a feszültségnek. Két férfi egymással sokkal nyersebb, durvább, kegyetlenebb tud lenni. Nem félnek kimondani az igazságot a vitás helyzetekben. Azt hiszem, arra tanít minket ez a darab, hogy ha kevésbé lennénk önzőek és jobban odafigyelnénk a másikra, nemcsak az emberi kapcsolataink válnának jobbá, hanem mi is jobban éreznénk magunkat a világban – mondja Gáspár Tibor.

© Gálos Mihály Samu

Neil Simon
Furcsa Pár – vígjáték
rendező: Béres Attila

Oscar és Felix két elvált férj, akik most egy háztartásban élnek. Teljes ellentétei egymásnak: Oscar cinikus, jó humorú és nagyon rendetlen, míg Felix érzékeny lelkű, rendmániás, süt, főz, és egy percig nem bír tétlenül ülni. Kényszerű együttélésük igazi paródiája a valódi házaséleteknek, miközben két férfit látunk, akik nem képesek elviseli az egyedüllétet, és a feleségük hiányát más-más módszerekkel próbálják enyhíteni.

A Furcsa pár egy fergeteges vígjáték a magányról, barátságról, férfi-nő kapcsolatokról. A darab egy nagyon is valós magánéleti válsághelyzetet tár fel, úgy, hogy közben magunkon is képesek vagyunk nevetni.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre. A Műfordítás a Proscenium Szerzői ügynökség Kft. engedélyével kerül előadásra.

Neil Simon:
FURCSA PÁR
vígjáték

Oscar Madison – GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas
Félix Unger – GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas
Roy – SZATMÁRI GYÖRGY
Cecily – HORVÁTH ALEXANDRA
Gwendoline – VARGA ANDREA
Vinnie – PAPP ENDRE
Murray – SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Speed – MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS

Díszlettervező: HORESNYI BALÁZS
Jelmeztervező: PILINYI MÁRTA
Dramaturg: SÉNYI FANNI
Ügyelő: GAZDÓF DÁNIEL
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens: HADHÁZY ILDIKÓ

Rendező: BÉRES ATTILA

Bemutató előadás: 2017. december 1. – Nagyszínház

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház