Ünnepváró december a Budapest Bábszínházban

A Budapest Bábszínház decemberben is különleges programokkal készül. Nézőinkkel együtt díszítünk karácsonyfát, felköszöntjük Marék Veronikát, és vendégségbe is megyünk előadásainkkal.

Az Esti mese felnőtteknek sorozatban gyerekeknek készült produkcióinkat változtatás nélkül játsszuk, ám az előadást minden alkalommal felnőtteknek szóló, tematikus, beszélgetős, játékos, bábos kiegészítő program követi. A Tíz emelet boldogság című mese főhősei két tízemeletes ház és lakói, ennek megfelelően a december 1-ji extra a szomszédság kérdéseit járja körbe szóban és bábokkal, a Miutcánk.hu-val együttműködésben.

2009-ben mutattuk be a Líra és Epika című előadást. A produkció több hazai és külföldi fesztiválon, köztük Szabadkán és Zágrábban aratott sikert a rendezés és a különleges látványvilág, a darab pedig a legjobb új magyar dráma lett a Színházi Kritikusok Céhének szavazásán. Szabó Borbála és Varró Dániel meséjének megjelenéséhez így mi sem illene jobban, mint egy részlet az előadásból. A Petőfi Irodalmi Múzeumban az első decemberi vasárnapon, a Téli PagonyFeszten azonban nem csupán Mórocz Adrienn és Ács Norbert játssza el Epika királykisasszony és Kroki udvari bolond egy jelenetét a mívesen kidolgozott papírbábokkal. Színházunk dramaturgjának, Gimesi Dórának nemrég jelent meg új mesekötete, abból Spiegl Anna és Teszárek Csaba olvasnak fel egy mesét.

Pettson és Findusz © Éder Vera

Hagyományosan advent első vasárnapján állítjuk fel a színház előcsarnokában a karácsonyfát, amelyet hagyományteremtő szándékkal a közönséggel együtt díszítünk fel. Első alkalommal a Pettson és Findusz című előadás szereplői és nézői részesülnek ebben a különleges élményben.

A december 6-i héten természetesen hozzánk is ellátogat a Mikulás, hogy a nézőket egyenként, személyesen köszöntse.

2013/2014-es évadunk első bemutatója volt a Boribon és Annipanni, az előadás azóta szakmai díjakat kapott hazai és nemzetközi fesztiválokon, közönségsikere töretlen. Marék Veronika történetein generációk nőttek fel, nagymamák, anyukák ismertetik meg gyermekeiket a játékmackó és a kislány kalandjaival a könyvek és a produkció által, az írónő pedig egykor az Állami Bábszínházban tanulta a bábszínészetet. Az előadás Boribon születésnapjával ér véget, december 10-én azonban Marék Veronika születésnapját ünnepeljük a délutáni előadáson, ahol a közönséggel együtt köszöntjük az írónőt.

A karácsonyi WAMP-on is ott leszünk, a designpiacon bábszínházi jegyeket és bérleteket is vásárolhatnak ajándékba a szülők.

Diótörő © Éder Vera

Ahogy azt nézőink megszokhatták, az adventi időszakban a Diótörővel készülünk az ünnepre, és az is hagyomány, hogy december 23-án és 27-én a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élő zenei kíséretével adjuk elő a békebeli, biedermeier látványvilágú produkciót, amelyben óriás-, kesztyűs és álcás bábok, árny- és tárgyjáték egyaránt láthatók.

Az év utolsó napjaira felhőtlen vidámságot tartogatunk. December 31-én szintén egy sikerelőadással, a Gingallóval és Szalóki Ágival búcsúztatjuk 2017-et, hogy 2018 januárjában a Bambi bemutatójával várjuk újra nézőinket.

Gingalló © Éder Vera

Forrás: Budapest Bábszínház
,