Ludwig a négyzeten: hatványozott műélvezet! – Exkluzív tárlatvezetés és filmvetítés december első szombatján

Ha megismernéd a kortárs művészeti múzeumok világát, ha bepillantanál a kulisszák mögé, ha szívesen megtudnád mivel is foglalkozik pontosan egy kurátor, akkor töltsd velünk a szombat délutánt. Fabényi Julia a Ludwig Múzeum igazgatójának tárlatvezetése mellett megnézheted a Négyzet című filmet is, amelynek cselekménye egy kortárs művészeti múzeumban játszódik, főszereplője pedig egy kortárs múzeum főkurátora.

Időpont: 2017. december 2., szombat, 15.00-19.30

15.00
„Tisztelgünk a merész kurátorok előtt” – Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart tárlatvezetést
Dr. Fabényi Julia idén újrarendezte a múzeum gyűjteményének egy jelentős szeletét bemutató állandó kiállítást Westkunst – Ostkunst címmel. Az exkluzív tárlatvezetés során szó lesz arról mit takar pontosan a kurátori munka, és azokról a szakemberekről, akik olyan progresszív tárlatokat rendeztek, amellyel művészettörténetet írtak.
Helyszín: 3. emeleti kiállítótér

16.00
A cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert A négyzet (The Square, 2017, 151′ svéd és angol nyelven, magyar felirattal) című film vetítése Réz András filmesztéta bevezetőjével és egy levezető gondolatébresztő beszélgetéssel.
Helyszín: 1. emeleti Auditórium

Christian egy kortárs művészeti múzeum sikeres főkurátora. Tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.

A Négyzet a bizalom és gondoskodás menedékhelye. Határain belül mindannyian egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkezünk.

Rendező: Ruben Östlund
Szereplők: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Laessø, Marina Schiptjenko, Elijandro Edouard, Daniel Hallberg, Martin Sööder

„Akárcsak a Lavina, A Négyzet is egy dráma/szatíra. Szerettem volna egy elegáns filmet készíteni, vizuális és retorikai eszközökkel provokálni és szórakoztatni a nézőt. Témájában a film a felelősség és bizalom, gazdagok és szegények, hatalom és tehetetlenség témái között mozog. A növekvő hit az egyénben és a csökkenő hit a közösségekben. A bizalmatlanság az állammal szemben, a médiában és a művészetben.” (Ruben Östlund)

A filmet követően a nézőket egy koccintásra is várjuk!

Az eseményen a részvétel 2.200 forintos programjeggyel lehetséges, amely a múzeum összes kiállítására is érvényes.

Maximális létszám: 130 fő

Jegyvásárlás

A program a Cirkofilmmel együttműködésben valósul meg.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum