Irodalmi séta az Utas és holdvilág nyomában

2017. december 7-én, csütörtökön 18.30 órakor indul a Római Magyar Akadémia székhelyétől (Falconieri Palota – Via Giulia, 1) az Irodalmi séta az Utas és holdvilág nyomában című rendezvény.

A séta során a résztvevők Szerb Antal nyomába erednek, és felkeresik az Utas és holdvilág című regénye ihlette római helyszíneket, felidézve két olasz színész által az adott pontokra vonatkozó regény részleteket.

Az irodalmi séta apropóját a fent említett regény közelmúltban történt olasz nyelvű újrakiadása adta. 2017. novemberében a neves római E/O kiadó újra megjelentette 80 évvel az első magyar, illetve 20 évvel az első olasz kiadás után, Szerb Antal egyik legnépszerűbb és nemzetközileg is elismert művét, Bruno Ventavoli fordításában.  

Maga Szerb Antal így számol be egy 1937. szeptemberében írott levelében olaszországi utazásairól és az Utas és holdvilág keletkezéséről:

„Azt hiszem, semmi sem volt olyan jelentős a számomra, mint öt déli utam, négy Itáliában és egy (idén augusztusban) Dalmáciában. Nem is értem, hogyan élhettem úgy, hogy nem ismertem ezeket az országokat. A jövő hónapban jelenik meg regényem, amelyet itáliai benyomásaim felhasználásával írtam, mivelhogy, mint tudod, nagyon takarékos ember vagyok.” (Szerb Antal válogatott levelei. Petőfi Irodalmi Múzeum, 2001, 99. o.)

Forrás: Római Magyar Akadémia