Csernátony Lukács László: SZUPERHEROIZMUS

Csernátony Lukács László SZUPERHEROIZMUS című kiállítása nyílik 2017. december 1-én, pénteken, 18 órakor a ByArt Galériában (Bp. IX., Ráday utca 47.).

A kiállítást megnyitja: Dr Bordács Andrea, esztéta, műkritikus
Zene: Bolcsó Bálint és Dóra Attila Duó
Motion design: Traub Viktória, animációs filmrendező
A kiállítás megtekinthető: 2018 január 5-ig

SZUPERHEROIZMUS

A Szuperheroizmus egy transzcendens univerzum, melyben bárkiből lehet szuperhérosz. Hőstan és hiedelemrendszer, mely egyesíti magában a science fiction, a történelem, a futurológia és a hőskultusz elemeit, a szociális fluiditás és a digitális genetika interakcióját, a biológiai és nem-biológiai intelligencia keveredését, a poszthumán, szoftver alapú populáció lehetőségét (vagyis a technológiai szingularitást) és a transzhumán aktivitást. Groteszk és szatírikus, posztgender, mágikus, heroisztikus és anti-heroisztikus. Figurái androgün mémek, melyek magukon hordozzák a technokulturális identitás, az idegtudományok és az urbán folklór vizualitását.

Az állatvilág és a humán populáció között a szuperhős a hiányzó genetikai mozaikdarab.

A szuperhérosz egy evolúciós állomás: saját fajtáját egyedül képviseli.

A Szuperheroizmus feltételezi, hogy a szuperhérosz-populáció egy történelmi értelmezésben létező, szupraindividuális organizációra képes és kutatásra alkalmas etnokulturális csoport.

A szuperhősből, mint jelenségből számtalan alternatív változatot alakított ki a közös ős emlékezet, de a szuperheroista eszményrendszer előrevetít egy pánheroikus ősalapot, mely minden heroista megnyilvánulás kiindulópontja.