Olaszországban is bemutatják a magyar sikerprodukciót – Négy városban, olasz nyelven kel életre a Cirkusz az Éjszakában

November 24. és december 2. között Olaszország négy városában is bemutatják a Recirquel Cirkusz az Éjszakában című darabját. A produkciót, amelyet tavaly a világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléje, a CINARS Biennále hivatalos programjába is beválogattak, összesen hét alkalommal, olasz nyelven tekintheti meg a közönség.

Cirkusz az Éjszakában © Nagy Attila, Müpa

A Cirkusz az Éjszakában című produkció eredeti kortárs magyar mű, kizárólag magyar alkotókkal és előadókkal. Az előadás címe szimbolikusan arra utal, hogy a Magyarországon már-már feledésbe merült cirkuszművészetet előhívja, és ismét rangjának megfelelő helyre emelje. A produkcióban a klasszikus artistatechnika mellett fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség jelenléte, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. Az előadás az emberiség régóta áhított vágyát, a repülés tudományának elsajátítását állítja a középpontba, a történet során az artistaművészek felfedezik saját személyiségük legmélyebb részeit is.

A tavaly Kanadában nagy sikert aratott darabot most Olaszországban is bemutatják.  A produkció november 24. és december 2. között Észak-Olaszország négy városának – Vicenza, Treviso, Mestre és Legnano – színházaiba kapott meghívást. A nyolc napos turné alatt összesen hétszer mutatják be az előadást, amelyet az olaszországi premierre tekintettel, olasz nyelven tekinthet meg a közönség.

Cirkusz az Éjszakában © Nagy Attila, Müpa

„Az elmúlt években a társulat védjegyévé vált, hogy a külföldi fellépéseink alkalmából az előadásainkat a célország nyelvén mutatjuk be” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, hogy bár több hónapos munka van a nyelvtanulásban, megéri, mert a közönség nagyra értékeli ezt a gesztust, és sokkal intenzívebben élik át az előadást. A Recirquel korábban lengyel, francia és héber nyelven is bemutatta már darabjait.

A Cirkusz az Éjszakában-t, amely a társulat első egész estés előadása, már a világ számos országában mutatták be nagy sikerrel: tavaly a Cirque du Soleil világhírű montreáli kőszínháza, a La TOHU, ezzel az előadással indította színházi évadját. A darabot 2016-ban száz produkció közül beválogatták a világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléje, a CINARS Biennale (Conférence internationale des arts de la scéne) hivatalos programjába is.

A társulat Cirkusz az Éjszakában című darabja Magyarországon legközelebb december 6-án lesz látható a Müpa Kultúr Kültér programsorozata keretében.


A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.
A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.
A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.
A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak – a maszk és smink illetve a hajszobrászat alkotásai is.

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat