Óriási siker, mindent tárgy elkelt a világ első Zsolnay-kerámia aukcióján

A világ első Zsolnay-kerámia aukcióján az összes tárgy gazdára talált, a legmagasabb áron, 11 millió forintért az egyik legszebb Zsolnay alkotásként számon tartott elefántfejes virágtartó edény kelt el.  A gyűjtemény több darabját is kimagasló áron vásárolták meg, szinte mindegyik tétel vételára meghaladta a becsértéket. 

A világ első Zsolnay-kerámia aukcióján összesen 57 tételt árvereztek el a galéria művészettörténésze, Kelen Anna vezetésével. A magyar és nemzetközi aukciós életben is kivételesnek számító eseményt a Budapesti Kongresszusi Központ Bartók termében rendezték, amely zsúfolásig megtelt licitálókkal és érdeklődőkkel. Telefonon és interneten pedig számos híres amerikai és európai gyűjtemény tulajdonosa követte az eseményt. Az 57 kerámia összkikiáltási ára 38 millió forint volt, a leütési ár – fantasztikus licitekkel – több mint 2,6 szoros áremelkedéssel megközelítette a 100 millió forintot.

Elefántfejes virágtartó, 1909 – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

Kivételes ritkaságként szerepelt, a szakemberek által az egyik legszebb Zsolnay alkotásként számon tartott elefántfejes virágtartó edény 1909-ből, amely Kapás Nagy Mihály nevéhez fűződik. Ez érte el az est folyamán a legmagasabb leütési értéket. 3 millió forintról indult a licit, végül jóval a 7 milliós becsértéke felett, 11 millió forintnál koppant a kalapács.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, amely 1 millió forintos kikiáltási árról 5 millió forintra emelkedett. 4,8 millió forintért talált új gazdára a 3-4 millió forintra becsült, plasztikus bravúrnak tekinthető bogáncslevelekkel és virágokkal díszített váza, amely szintén Kapás Mihály tervei alapján készült el még az 1900-as évek legelején.

Az árverés másik fénypontja Hidasi Pilló Sándor millenniumi díszítménnyel ellátott nagy vázája volt, amely 1,6 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 3,4 millió forintért kelt el. A Kehely szalagfülekkel, Tiffany-vonalas rajzzal című, 35-ös tételként szereplő alkotás az amerikai gyűjtők kedvence volt: hosszas licitálás után jóval a becsérték felett, 4,4 millió forintért talált gazdára.

Váza, millenniumi díszítménnyel, 1911 – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

A különleges formavilágú művek között a Szalagos váza orchideákkal egy kifinomultan elegáns darab, melynek kikiáltási ára 1,4 millió forint volt, végül a duplájáért, 2,8 millió forintért kelt el.

Az átütő siker a gyűjtőket, a szakértőket és a galéria munkatársait is meglepte. Virág Judit szerint több mint 20 éves működésüknek ez volt a legsikeresebb árverése. Ezt bizonyítja, hogy a kitűnő hangulatú rendezvényen minden tárgy elkelt és szokatlanul magas,  260 százalékos volt a licitemelkedés.

Törő István a galéria másik tulajdonosa szerint a Zsolnay kerámiák elnyerték méltó helyüket a nemzetközi műkereskedelemben. Ma már elmondható, hogy a legtöbb Zsolnay-gyűjtő Magyarországon van, és hazánk lett a Zsolnay kereskedelem középpontja. A Zsolnay vázák akárcsak 10 évre visszatekintve is megtöbbszörözték értéküket, kitűnő befektetésnek bizonyultak.

Az aukciós szezon azonban ezzel az eseménnyel még korántsem ért véget, ugyanis hamarosan sor kerül a Virág Judit Galéria téli árverésére.

Forrás: Virág Judit Galéria