Ezért érdemes várni a tavaszt – bemutatók, különleges produkciók és világsztárok a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Martha Argerich, Kurt Elling, Sir Roger Norrington és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Emmanuelle Haïm és a Le Concert d’Astrée, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, a Company Wayne McGregor, Danyiil Trifonov és a FAMILIE FLÖZ – 2018 tavaszán minden műfajban világsztárokkal, bemutatókkal, különleges koprodukciókkal nyűgözi le a közönséget Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál. 2018. március 30-tól április 22-ig közel 40 helyszínen, több mint 150 program várja az érdeklődőket a fővárosban, a fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek már kaphatók!

BTF 2018 sajtótájékoztató © Posztós János

A Budapesti Tavaszi Fesztivál minden évben több meghatározott tematika, évforduló, fontos motívum köré épül: Liszt Ferenc alakja és művészete évről-évre központi szerepet tölt be a fesztiválon. 2018-ban csodálatos oratóriuma, a Szent Erzsébet legendája nyitja meg a programok sorát. Április 9-én és 10-én, a fesztivál bemutatóval ünnepli a 100 éve született Leonard Bernsteint: A Quiet Place című műve a Neue Oper Wiennel közös produkcióként kerül bemutatásra.

Káel Csaba, BTF 2018 sajtótájékoztató © Posztós János

Bán Teodóra, BTF 2018 sajtótájékoztató © Posztós János

Bánhegyi Zsófia, BTF 2018 sajtótájékoztató © Posztós János

A fesztiválprogramban rendhagyó módon kiemelt szerepet kap egy hangszer is: a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a zongora nemzetközi és hazai mesterei mutatják meg a hangszerben rejlő páratlan lehetőségeket. Korunk egyik legnagyobb előadóművésze, Martha Argerich a Kremerata Balticával és magával ragadó Mendelssohn–Chopin-műsorral érkezik április 12-én. Színpadra lép a fiatal zongoracsillag, Danyiil Trifonov, akiről maga Argerich is úgy fogalmazott: „amit a kezével művel, az egyenesen technikai csoda!” Itt lesz a Grammy-díjas izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok, és visszatér Budapestre a kínai származású, extravagáns zongoravirtuóz Yuja Wang. A Londonban élő zongoristalegenda, Frankl Péter és Várdai István csellista ad közös koncertet, valamint különleges estre készül Liszt zenéjének avatott tolmácsolója, Farkas Gábor zongoraművész is.

Danyiil Trifonov © Dario Acosta

Magyarországi bemutatókban, nemzetközi együttműködésekben, és igazi csemegékben sem lesz hiány: a fesztivál vendége lesz Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra; élükön a zenekar vezetője, első női karmestere, Mirga Gražinytė-Tyla. Egy másik kivételes női karmester, Emmanuelle Haïm saját, világhírű régizenei együttese, a Le Concert d’Astrée élén érkezik. A legendás Berlini Filharmonikusok kürtösökkel kiegészült fafúvós szekciója a fesztiválon önálló együttesként, páratlan műsorral áll színpadra.

Rudolf Buchbinder © Philipp Horak

2018 áprilisában Kovalik Balázs rendezésével, Hasse Artaserse című operájával nyílik újra a felújított bayreuthi operaház: a barokk Markgräfliche Opernhaus. A premier után alig néhány nappal pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz a produkció. Bodó Viktor vadonatúj Brecht-rendezése, A szecsuáni jólélek, a Theater Heidelberg és a Katona József Színház közös előadása április 19-én és 20-án látható először hazánkban.

Famili Flöz: Hotel Paradiso © Simonia Fossi

A 2016-os átütő siker után visszatér a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a szenzációs FAMILIE FLÖZ. A Grammy-díjas jazzikon, Kurt Elling Passion World című albumának dalaiból válogat majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. A Honvéd Férfikar is rendhagyó koncertre készül: a „nagy háború” befejezésének 100. évfordulója alkalmából „Mikor megyek Galícia felé” címmel kórusmű hangzik el a Zeneakadémián, melynek különlegessége, hogy a kantáta öt tételét öt különböző zeneszerző – Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György és Vajda János – komponálta.

Martha Argerich © Adriano Heitman

Korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, a brit tánczseni, Wayne McGregor legfrissebb, Autobiography című előadását hozza el Budapestre. DJ Bootsie és a Talamba Ütőegyüttes a Várkert Bazárban készül izgalmas, műfaji határokat átlépő zenei produkcióra. A provokatív stílusáról híres amerikai The Bad Plus trió a Budapest Jazz Clubban mutatja be új lemezét.

Yuja Wang © Norbert Kniat

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a főváros legfontosabb kulturális intézményei, legizgalmasabb játszóhelyei és programhelyszínei fognak össze. Nagyszabású kiállításoknak és a Budapest Art Week programjainak örülhetnek a képzőművészet rajongói. A 2017-es első, nagy sikert követően visszatér a népi hagyományokat felkaroló Pont Fesztivál, ám ez alkalommal különleges húsvéti tematikával, és ahogy minden évben, idén is hamisítatlan tavaszi fesziválhangulat tölti be az egész várost: többek között újra megnyílik Budapest szívében az Akvárium Tavasz Terasz, ahol számtalan koncert és gyerekprogram várja az érdeklődőket, valamint Budapest utcáin és terein is meglepetésekkel találkozhatnak majd a járókelők.

A kulturális tavasz 2018-ban is március 30-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik, és három héten át tart majd. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu honlapon vásárolhatók meg.

Forrás: BTF