215 éves az Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár háromnapos alapítási ünneppel emlékezik meg az intézmény fennállásának 215. évéről. Kaláka koncert, családi nap, országos Arany-szavalóverseny és tudományos konferencia teszi méltóvá a nagy múltú intézmény jubileumi eseményét.

Restaurátor műhely, OSZK © Karasz Lajos

A nemzeti könyvtár alapítási ünnepét gróf Széchényi Ferenc leszármazottja, gróf Széchényi Kálmán tiszteli meg jelenlétével. Az intézmény éves tudományos konferenciája is a 215 éves évfordulóhoz, valamint az Arany János-bicentenáriumhoz kapcsolódik. November 23-án Arany János életművéről, kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, kultuszáról, a színházi, zenei és képzőművészeti életben is érzékelhető hatásáról hallhat a közönség, majd november 24-én a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc kortársaihoz való viszonya, mecénási működése és gyűjteményei különböző szempontú vizsgálatai kerülnek az előadások középpontjába.

A tudományos ülésszakot szórakoztató, valamint aktív, kreatív programok övezik: a Kaláka együttes Huzella Péterrel együtt Arany-koncerttel köszönti a 200 éve született költőt; a nemzeti könyvtár ad helyet a „Te aranyok Aranya!” elnevezésű országos Arany János-szavalóverseny döntőjének; az OSZK családi napján többek között az intézmény restaurátorai tartanak foglalkozást a családok minden tagja számára, valamint az Arany János-kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetésekre és múzeumpedagógiai alkalmakra regisztrálhatnak az érdeklődők.

A rendezvények ideje alatt a látogatók kedvezményes áron vásárolhatják meg az OSZK Könyvkiadó (társ)kiadásában megjelent köteteket.

A háromnapos programsorozat és a konferencia részletes programja a csatolmányban található.

További információ: http://www.oszk.hu/hirek/arany-200-oszk-215

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

A háromnapos rendezvénysorozat minden programjára ingyenes a belépés.

oszk_215_program

oszk_konferencia_program

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
, ,