Tombol a boogie a téli hidegben: jubileumi Boogiefeszt Győrben külföldi sztárfellépőkkel

Idén 10. alkalommal rendezik meg Győrben a Boogiefesztet 2017. december 7. és 9. között. Mint azt a győriek és a boogie-rajongók egyaránt jól tudják, a Boogiefeszt immár egy kerek évtizede minden évben a boogie-woogie, a blues és a feledhetetlen szórakozás fesztiváljaként pezsdíti fel Győr-szerte a fagyos téli hangulatot. A 10. Jubileumi Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál sztárvendége ezúttal nem kisebb nevű előadó lesz, mint az In the Summertime című világsláger szerzője és előadója, Ray Dorset (Mungo Jerry) – már csak miatta is mindenképpen érdemes lesz ellátogatni a fesztiválra.

Az angol Mungo Jerry együttes 1970-ben alakult, neve T. S. Eliot Macskák-ciklusának egyik verséből (Mungojerrie and Rumpelteazer) származik. Már megalakulásuk évében világsikert arattak az In the Summertime című dalukkal, amely pályafutásuk legnépszerűbb slágere és a könnyűzene egyik legismertebb örökzöldje lett. Ezt követően a Beatles-lázt idéző „Mungo-mánia” alakult ki az együttes körül. A zenekar vezetője és egyetlen állandó tagja, Ray Dorset a későbbiekben dalszerzőként is egyedülálló sikereket ért el. A Mungo Jerry eddig három alkalommal: 1972-ben, 2006-ban és 2009-ben adott koncertet Magyarországon, Győrben pedig most először lesz élőben hallható és megtapasztalható a „Mungomania”-életérzés. Az esemény fényét tovább emeli, hogy Ray Dorset ezúttal közösen zenél majd a fesztivál házigazdájával egy fergeteges jubileumi koncertshow keretében december 9-én, a győri Audi Arénában. Az estre ellátogatók különleges zenei élménynek és természetesen hatalmas bulinak nézhetnek elébe, ugyanis egy rendkívül pörgős és sok humorral fűszerezett, egész estés show-műsor vár rájuk.

A fesztivál előadói közt a műfaj legrangosabb külföldi művészeit, a hazai zenei élet kiemelkedő zenészeit, valamint profi világbajnok táncosokat találunk. Érdekesség, hogy a vendégelőadók közt egy olyan zongoristát is láthatunk és hallhatunk majd, akit rokoni szálak fűznek Liszt Ferenchez, továbbá egy olyan amerikai énekesnő is fellép a fesztiválon, aki már több Broadway-szereplést is maga mögött tudhat. A három napos fesztiválra hét országból összesen 12 fellépő érkezik, köztük olyan nagy nevekkel, mint Nicolle Rochelle vagy Christoph Steinbach, aki napjaink egyik legvirtuózabb boogie-woogie zongoristája. A visszatérők közt üdvözölhetjük Albert Koch szájharmonika-művészt vagy a lengyel Cherubinski & Cherubinska táncos-testvérpárt, akik hazájukban ötszörös bajnokok, és jelenleg a világranglista második helyezettjei.

A fellépők felsorolásából természetesen nem maradhat ki Dániel Balázs és formációja, a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió sem. A rutinos fesztiválra járók már jól tudják, hogy Balázs egyben a fesztivál házigazdája és főszervezője is. A fiatal győri zenész nemcsak a legvirtuózabb magyar boogie-woogie zongorista, hanem egyúttal a műfaj magyarországi nagyköveteként is ismert. A Mr. Firehand művésznéven előretörő ifjú zenésztehetség hazai sikeres fellépései mellett rendszeresen koncertezik Európa-szerte, sőt már az Amerikai Egyesült Államokban is turnézott. Balázs formációja, a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió jelenleg az egyetlen olyan magyarországi zenekar, amely tradicionális felállásban játszik boogie woogie-t egész estés produkció keretében. A tagok technikai tudásához remek hangulat, ütős poénok és a játékukat fűszerező színes elemek társulnak, az idei fesztiválra pedig igazi különlegességekkel készülnek.

A boogie woogie nemcsak a rock and roll őse és a jazz egyik válfaja: egyszerre zene, tánc és életérzés. Pezsgés, vidámság, a ritmus és a virtuozitás játéka, valamint zenei és táncos improvizációk jellemzik – mindezeknek köszönhetően a 30-as és 40-es évek Amerikájának zenei stílusa az első pillanattól fogva magával ragadja hallgatóját. Decemberben tehát mindenkinek Győrben a helye, aki lábában érzi a boogie-t – és annak is, aki még nem, mert ha valahol, akkor itt egészen biztosan magával ragadja és egy életre beszippantja majd a boogie-láz!

Időpont: 2017. december 9.
Helyszín: Győr , AUDI Aréna, 19 óra