Múzsák és festők – Teremtő vágyak 2. – Gerevich József új könyvének bemutatója

GEREVICH JÓZSEF, pszichiáter Múzsák és festők – Teremtő vágyak 2. című kötetének bemutatója a Művészet és Pszichoanalízis novemberi műhely-beszélgetésén 2017. november 17-én, pénteken, 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös szalonjában (Budapest, 1053 Károlyi u. 16.).

A Noran Libro Kiadónál megjelent kötetet BARKI GERGELY, művészettörténész és a szerző mutatja be.

Moderátor Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó igazgatója

Mi történik egy festményen? Mi történt az életben, mielőtt az festménnyé alakult volna át? És milyen különbség van az élet eleven lüktetése, illetve egy festmény elevensége között? Gerevich József esszéi kimondatlanul is ilyen kérdésekkel szembesítik az olvasót. Írásai az élet és a művészet közötti kényes átmenetet vizsgálják: melyikből hogyan következtethetünk a másikra? Őt idézve: „Minél kevesebbet tudunk egy kép születésének körülményeiről, annál nagyobb a kép projekciós ‘felülete’, vagyis annál többet tudunk rávetíteni a műre.” (Földényi F. László)

Gerevich József pszichiáterként kezdett foglalkozni művészetpszichológiai kérdésekkel, a mai napig alkotó pszichiátriai betegeket is kezel. Ez a művészetpszichológiai „szöveggyűjtemény” a művészettől távol állókat közelebb hozhatja a festészethez, és kulcsot adhat a képek megértéséhez.

A bemutató után a szerző dedikálja a könyvét, amely a helyszínen kedvezményes áron vásárolható meg.

Gerevich József: Múzsák és festők – Teremtő vágyak 2., Kossuth Kiadó

Forrás: Kossuth Kiadó