Balett, előítéletek nélkül – először Magyarországon a Dance Theatre of Harlem

Először lép fel Magyarországon a 20. század úttörőjének számító balett-társulat, a Dance Theatre of Harlem. Az amerikai táncegyüttes európai turnéjának részeként érkezik a Müpába, ahol november 23-24-én két különböző tematikájú esttel is megörvendezteti a hazai táncrajongókat.

Dance Theatre of Harlem © Rachel Neville

1956-ban Arthur Mitchell balett-történelmet írt, amikor mindössze 22 évesen, első afroamerikai táncosként egy vezető balett-társulat, a New York City Ballet vezetőtáncosa lett. 13 évvel később, 1969-ben újabb fejezetet nyitott a tánctörténelemben, amikor Martin Luther King egy évvel korábbi halál által cselekvésre sarkallva megalapította a világ első „fekete” balettiskoláját és -társulatát. A Dance Theatre of Harlem ars poeticája azóta sem változott – utat mutatni és lehetőséget adni egy kihívásokkal küzdő társadalmi rétegnek, hogy az ott megszerezett készségeket ne csak a tánc világában, de az életben is tudják hasznosítani.

Dance Theatre of Harlem © Rachel Neville

A Dance Theatre of Harlem kisebb-nagyobb megszakításokkal idestova fél évszázada képviseli az egyediséget és a sokszínűséget. Bár 2004-ben financiális okok miatt kénytelenek voltak beszüntetni működésüket, 2012-ben kisebb létszámmal, új táncosokkal újrakezdték a munkát, és viszik tovább Arthur Mitchell vízióját: a 21. században is építeni, inspirálni és erőt adni a közönségnek a művészet erejével. Változatlan elkötelezettséggel ragaszkodnak az évek során elért magas színvonalhoz, emellett új és új rétegeket igyekeznek megszólítani az önállóságról, önkifejezésről és egyéni felelősségről szóló üzenetükkel.

A Fesztivál Színházban bemutatott, két estére elosztott nyolc mű is ezt az újjászületést illusztrálja. De felidéznek néhány elemet a „régi időkből” is, mint José Limón 1942-es szólódarabját, a Chaconne-t és a világhírű koreográfus, Ulysses Dove Arvo Pärt zenéjére megálmodott művét, a Dancing on the Front Porch of Heavent, amely egy szeretett ember elvesztésének felemelő feldolgozása. Az újabb alkotások közül a leginkább „afroamerikai” stílusú munkáiról ismert Dianne McIntyre első spicc-cipőre koreografált darabját (Change), és a Broadwayen is sikeres Darrell Grand Moultier kifejezetten a társulatnak koreografált rafinált, játékosan virtuóz etűdjeit (Equilibrium és Vessels) láthatja többek közt a hazai közönség.

Dance Theatre of Harlem – Színpompás Harlem
2017. november 23. csütörtök 19:00-21:00
Fesztivál Színház

Virginia Johnson – művészeti vezető

Brahms Variations:
Robert Garland – koreográfia
Johannes Brahms – zene
Roma Flowers – fény
Pamela Allen Cummings – jelmez
Equilibrium (Brotherhood):
Darrell Grand Moultrie – koreográfia
Kenji Bunch – zene
Will Cotton – fény
Eric Winterling – jelmez

Change:
Dianne McIntyre – koreográfia
Spelman College Glee Club („By and By”, „Don’t Let Nobody Turn You Round”), Eli Fountain – zene
Dr. Kevin Johnson, B. E. Boykin – rendező
Alex Fabozzi – fény
Oran Bumroongchart – jelmez

Harlem On My Mind:
Darrell Grand Moultrie – koreográfia
Jesse Stone, Fats Waller, Duke Ellington, Richard Rogers & Lorenz Hart, Wynton Marsalis – zene
Jason Banks – fény
Rebecca Turk – jelmez

További információk: https://www.mupa.hu/program/tanc-ujcirkusz/dance-theatre-of-harlem-2017-11-23_19-00-fesztivalszinhaz

Dance Theatre of Harlem – Ritmusperspektívák
november 24. péntek 19:00-21:00
Fesztivál Színház

Virginia Johnson – művészeti vezető

Vessels:
Darrell Grand Moultrie – koreográfia
Ezio Bosso – zene
George Hudačko – jelmezterv és -kivitelezés
Clifton Taylor – fény

Chaconne:
Jose Limón – koreográfia
S. Bach – zene
Gary Masters – színpad
Dancing on the Front Porch of Heaven (Odes to Love and Loss):
Ulysses Dove – koreográfia
Arvo Pärt (Cantus Benjamin Britten emlékére) – zene
Björn Nilsson – fény
Jorge Gallardo – jelmez

Return:
Robert Garland – koreográfia
Aretha Franklin, James Brown – zene
Roma Flowers – fény
Pamela Allen – jelmez

További információk: https://www.mupa.hu/program/tanc-ujcirkusz/dance-theatre-of-harlem-2017-11-24_19-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Müpa