A Zeneakadémia bérletei 2018-ban – Zene karnyújtásnyira

Különleges, bevezető kedvezménnyel váltható meg a Zeneakadémia hét új bérlete 2018. január 1-ig.

Évszázadokon és országhatárokon átívelő, sokféle stílust és műfajt ötvöző kalandra hívjuk Önöket 2018-as bérleteinkkel. Olyan összeállításokat kínálunk, amelyek különleges csemegék, ugyanakkor a mindennapi zenerajongó számára is élvezhetők. A korszakokon átívelő műsorok mellett a hangszerek változatossága kínál emlékezetes élményeket gyönyörű szecessziós környezetben.

Mozart összes hegedűversenyének előadására vállalkozott Baráti Kristóf, akit Összkiadás élőben című bérlet közönsége három koncerten hallgathat meg, és partnere a PKF-Prague Philharmonia. A Kamarazene mesterei 2018 tavaszi sorozatában a Zeneakadémia professzorai neves vendégművészekkel válogatták össze programjaikat a romantika korszakából. Prunyi Ilona és zenésztársai orosz szerzők ritkán hallott remekműveit játsszák, Onczay Csaba és kamarapartnerei Antonin Dvořák munkásságát állítják középpontba, az Auer Trió pedig Schubert B-dúr és Esz-dúr hangnemű kamaradarabjaiból válogatott.

Két év után tér ismét vissza a Zeneakadémia vonósnégyeseket felvonultató Négyszer négyes 2018 sorozata, amelynek koncertjein ezúttal fiatal, ám máris világhírű kvartettek mutatkoznak be: a Kuss Quartet, a  lengyel zenészekből álló Apollon Musagète Quartet, a berlini székhelyű Artemis Quartet és a francia Quatuor Ebène. A már hagyományossá vált A fekete fehér színei című bérlet 2018-as hangversenyein a fiatalabb nemzedék ismert hazai zongoristái mellett izraeli és német vendégművészek mutatkoznak be. Balog József programja majdnem száz év magyar zongorairodalmát öleli fel, az izraeli David Greilsammer Domenico Scarlatti, a barokk billentyűs szonáta mestere mellé 20. századi szonátákat és interlúdiumokat választott John Cage-től. Andreas Staier német zongorista, napjaink egyik legkiválóbb billentyűs művésze novemberben fortepianón adja elő a bécsi klasszikus szerzők és Schubert közismert műveit. Lajkó István ritkán hallható remekeket tűz műsorra 19. és 20. századi orosz zeneszerzők tollából.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara sorozat idén három karmestert vonultat fel. Ménesi Gergely oktató karmesterként, az együttes minden rezdülését ismerve áll majd a zenekar élére magyar és francia szerzők műveit dirigálva. Takács-Nagy Gábor visszatérő vendégünk, karmesterként nagy népszerűségnek örvend, aki mindig újat mutat Mozart és Beethoven ismert műveiről is. Így esett a választás a két szerző egy-egy szimfóniájára, amelyek Kitagawasa Chisa, a 2017-es Bartók Világverseny és Fesztivál különdíjasa szólóját fogják közre Mozart G-dúr hegedűversenyében. Dennis Russell Davies napjaink egyik legismertebb, Grammy-díjas karmestere, a budapesti koncertlátogatók azonban ritkán találkozhatnak vele. Így sok év lemaradását pótolja az egyetemi zenekar koncertje, amelyen Mahler szimfóniája mellett Leonard Bernstein klasszikus zeneszerzői oldalát mutatja meg a magyar közönségnek.

A gyerekek számára összeállított bérlet, a Liszt-kukacok Akadémiája a 10–15 éveseknek, azaz, a felső tagozatos általános iskolásoknak (és persze szüleiknek, nagyszüleiknek) szól. A Solti Teremben megrendezett 2018. tavaszi hangversenyeken folytatódik a korábban már nagy sikerű „Felesleges sorozat”. A gyermekek olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogy például miért fontos a zenekarban a brácsa, miért van szükség karmesterre, mit csinál egy operarendező, és mi a szerepe a kottának a klasszikus zenében.

Idén az Operavizsga Fesztiválon a Zeneakadémia hallgatói mellett a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutatják meg tudásukat az opera műfajáról és a színpadi játékról.

A bérletek az egyes koncertekre érvényes jegyekhez képest jelentős, 20%-os árelőnyt kínálnak, amelyhez 2018. január 1-ig további 15%-os különleges bevezető kedvezményt biztosítunk. A bérletes koncertekre, valamint a Zeneakadémia Koncertközpont teljes programkínálatára szólójegyek is válthatók a zeneakademia.hu oldalon.

Forrás: Zeneakadémia