Családi nap az Országos Széchényi Könyvtárban

Kaláka koncerttel, családi nappal, az országos Arany-szavalóverseny megrendezésével és tudományos konferenciával ünnepli 215 éves fennállását az Országos Széchényi Könyvtár, háromnapos alapítási ünnepe során. A rendezvények kiemelkedő programja a családi nap, melyen minden korosztály válogathat a kreatív, szórakoztató, de elmélyülésre is lehetőséget biztosító programok közül.

A KALÁKA EGYÜTTES ÉS HUZELLA PÉTER KONCERTJE

A nemzeti könyvtár jubileumi eseményén az Arany János-emlékév is fókuszba kerül. A Kaláka együttes Huzella Péterrel együtt Arany-koncertjével köszönti a 200 éve született költőt. Az Arany-év során többször lépett fel a Kaláka Huzellával, aki 1975-től húsz évig volt az együttes tagja. Az OSZK háromnapos programjához kapcsolódóan ismét együtt hallhatjuk az Arany-hangokat. A Kaláka együttes 1969-es indulása óta számos Arany János-költeményt zenésített meg, így több évtized dalai szólalnak meg az OSZK falai között november 23-án 19 órától.

Kaláka Együttes © Marosi Veronika

CSALÁDI NAP AZ OSZK-BAN

Amíg a gyerekek elkészítik saját könyvecskéiket az OSZK restaurátorainak kreatív foglalkozásán, addig a szülőket, nagyszülőket a könyvtár nagysikerű Arany-kiállításán vezeti körbe a tárlat kurátora. A „Családi körben – Arany Jánossal” múzeumpedagógiai programon a teljes család részt vehet, hogy a szórakoztató, fantáziadús foglalkozáson közösen beszélgethessenek a családról és a családtagokról – régen és ma. Mindezzel párhuzamosan óriás méretű, több megoldási lehetőséggel bíró, logikai puzzle-lel játszhat minden korosztály. Kuriózum az Arany János verssorait mintázó kirakó, valamint az Agathias-corvina egy mintája alapján tervezett játék.

A családi nap időpontja: 2017. november 25. 9.00-18.00 óra

A tárlatvezetések időpontjai: 9.00, 13.00 és 16.00 óra, valamint 18.00 óráig igény és jelentkezők szerint egész nap. A múzeumpedagógiai foglalkozások időpontja: 10.30 és 14.30 óra. A vezetések és múzeumpedagógiai programok regisztrációhoz kötöttek. Az előbbit a pr@oszk.hu, az utóbbit az andrasi.erika@oszk.hu címen lehet megtenni.

Restaurátor műhely, OSZK © Karasz Lajos

ARANY JÁNOS-SZAVALÓVERSENY

Csőre Gábor színművész és E. Csorba Csilla, az Arany-emlékév múzeumi kurátora zsűrielnökségével zajlik az országos Arany-szavalóverseny döntője, melynek az Országos Széchényi Könyvtár ad helyet 2017. november 25-én. A felső tagozatos és a középiskolás korosztályban meghirdetett verseny hét területi döntőjébe összesen több mint kétszáz diák jutott, közülük kerültek ki az országos döntő résztvevői. Velük együtt az Arany János-emlékévhez kapcsolódó más nagy versenyek győztesei is megmérettetik magukat az alkalmon. A diákok kötelező és a szabadon választott versekkel lépnek színpadra.

A rendezvények ideje alatt a látogatók kedvezményes áron vásárolhatják meg az OSZK Könyvkiadó (társ)kiadásában megjelent köteteket.

További információ: http://www.oszk.hu/hirek/arany-200-oszk-215

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

A háromnapos rendezvénysorozat minden programjára ingyenes a belépés.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
, ,