10 éves a Bélaműhely: Szépen játsszál mer’ elveszem

2017. november 21. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

VIDEÓ

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros  kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Pontosan egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Munkájuk során megalkottak három, a világon teljesen egyedülálló hangszerszámot is. Indulásuktól napjainkig zenei anyaguk a gyimesi, cigány, vajdasági, zsidó dalokat ugyanúgy magában foglalja, mint akár Parti Nagy Lajos vagy Arany János műveit. CSÁCSÚCSÍCSÓ című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű techno-számok és versfeldolgozások. Születésnapi koncertjükön fellép a Soharóza kórus is!

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és kísérletezik hangszeres játékok fejlesztésével kutatva az emberek hangokhoz, zenéhez és hangkeltéshez való viszonyát. Az elmúlt néhány évben több egyedülálló hangszert fejlesztettek ki Terebessy Tóbiással és a Medence Csoporttal közösen ipari hulladékok, és kimustrált használati tárgyak újrahasznosításával. A zenekar a színházi és filmes munkái mellett kicsiknek és nagyoknak is rendszeresen tart workshopokat.

Az együttes a 2013-as Trafóban bemutatott Milarepa Sound System városi hangokra és elhagyott tárgyakra épített hangtúrája során Budapest több kerületét is megzenésítette. 2015-ben pedig a Soharóza kórussal közösen játszotta nagy sikerű Karmesterjáték című előadását, melyről ITT olvasható egy beszámoló.

„Biztos vagyok benne hogy Mad Max, Asimov és Bartók is Bélaműhely-rajongó lenne! Hulladékokból épített hangszerekkel, bravúros stílus-újrahasznosítással létrejött zenéjük, kihagyhatatlan élmény: óvodásnak, nyugdíjasnak, komolyzene, vagy techno kedvelőknek egyaránt.” / Zságer-Varga Ákos zenész

A koncerthez kapcsolódva  októberben egy interaktív kiállítás nyílt meg a Jurányi Házban, ahol a zenekarról készült gazdag fotó- és mozgóképanyag tekinthető meg egészen november 30-ig.

A mostani koncert vendégei a nem hivatásos zenészekből alakult Soharóza kórus lesz. A kórus minden megjelenése – legyen az barlangban, egy erőmű vezérlőtermében vagy épp egy tóparton – játék és kísérlet. Tagjai az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával új formákat és hangokat keresnek. A 2008-ban Halas Dóra karnagy vezetésével, Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság rendezőjének felkérésére alakult kórus egyik ismérve a játékszabályokon alapuló improvizáció és az egyedi repertoár. Énekeseik a próbák és koncertek alkalmi zeneszerzői is egyben, akik a közösségi zenélés során megmutathatják saját egyéniségüket és kreativitásukat. Utoljára a Trafóban októberben jártak a Tabu kollekcióval: http://trafo.hu/hu-HU/tabu-kollekcio

Sok mindennel kísérletezünk, de nem mélyülünk el mindenben. Készítünk elektronikus zenét, népdalt, irodalmi feldolgozást, autentikus alapokat és ezek keverékeit. Úgy akarunk zenélni, ahogyan zenét hallgatunk, minden jöhet.” (kapcsolj.be interjú Rimóczi Istvánnal, a Bélaműhely alapítójával)

Zenészek:

Iszlai Renáta, Varga Merse, Horváth Richárd, Szász Dániel, Szegő Dávid, Kertész Endre, Láng Dániel, Krolikowski Dávid, Molnár Bence, Kopcsik Márton, Rimóczi István

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza