A Macskaherceg kilencedik élete – Gimesi Dóra könyvbemutatója a Budapest Bábszínházban

– Van valami új hír, drágám? – érdeklődött mintegy mellékesen Lamberg Rozália, a legidősebb gesztenyehölgy.

– Csak a szokásos, drágám – sóhajtott Schmitt Jolánka, a madárcseresznye. – A tavasz késik, a varjak egyre szemtelenebbek, a derekam hasogat…

– Én hallottam valamit – suttogott nagy titokzatosan egy fiatal gesztenye. – A Mátyás téri tölgyek szerint a Macskaherceg feleségül akarja venni Alinkát, a tündért.

– Ugyan drágám, ez képtelenség! – hördült fel Lamberg Rozália. – Nyilván rosszul hallotta. Alinka a legszebb tavasztündér a környéken, a Macskaherceg meg… nos, mindannyian tudjuk, hogy a Macskaherceg egy címeres gazember.

– Egy pernahajder! – visította Schmitt Jolánka.

– Egy széltoló! – tette hozzá a déli szél.

– Alinka soha nem választaná a Macskaherceget – összegzett Lamberg Rozália, és ezzel a maga részéről lezártnak tekintette a beszélgetést.)

(Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete – részlet)

Gimesi Dóra dramaturg, rendező, a bábszínház tudósa, író.

Szegeden született 1983-ban és ott nőtt fel, erősen kötődik a Tisza-parti városhoz. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakán végzett, bábszínházi adaptációkra szakosodva szerzett doktori fokozatot.

Jelenleg a Budapest Bábszínház vezető dramaturgja. Korábban szabadúszó dramaturgként, esztétaként dolgozott. Mesét, darabot, hangjátékot, forgatókönyvet ír, átír, adaptál. Számtalan színházi díjjal jutalmazták már előadásait. Konzekvens művészi elképzeléseivel a kortárs bábjátszás megújítója.

Fontosabb előadásai voltak többek között Az időnk rövid története, a Semmi, A Hétfejű Tündér, a Hajnali csillag peremén, az Amália, a Repülési lecke kezdőknek, valamint számos modernizált népmese-adaptáció, köztük A mindent látó királylány, Csipkerózsika, Tündér Ilona.

Első önálló mesekötete a Csomótündér volt, de írt Hoppimeséket, több évadnyi és kötetnyi Időfutárt, szerepelt az Érik a nyár, Az első és a Világvége alsó című antológiákban, darabjai megjelentek a DráMAI mesék két kötetében, tanulmánnyal szerepelt a Mesebeszéd című kortárs gyerek- és ifjúsági irodalmi kézikönyvben.

Ő maga így mutatkozik be:

„Gimesi Dóra vagyok. (Mondjuk ez nem egészen magától értetődő, mert hároméves koromig úgy gondoltam, hogy Emmának hívnak. De aztán elmúlt.)
Az a munkám, hogy meséket írok. Leginkább bábszínházba, de újabban könyvbe és rádióba is. Amikor éppen nem írok, akkor is történeteket olvasok/nézek/álmodom. (Azt hiszem, a szüleim és a nagyszüleim tehetnek róla, meg az a sok-sok átmesélt gyerekkori délután.) 

Szeretek a kádban olvasni, a bolhapiacon bogarászni és Shakespeare-t meg Rejtőt idézni, hogy azt higgyék, okos vagyok. Szeretem a Lear királyt, a Csillagok háborúját, Neil Gaiman képregényeit, a színes cipőket és a tejberizst eperlekvárral.”

Új kötetének könyvbemutatójára – ahogyan az a Csomótündérnél is történt – a Budapest Bábszínházban, a színház művészeinek közreműködésével kerül sor november 17-én 17 órakor. A címadó A Macskaherceg kilencedik élete – amely eredetileg a 2011-es Aranyvackor pályázatra készült, és nyert rajta rangos díjat, színpadi adaptációját pedig a Maszkaron Társulat játssza – és az Amikor a városban megállt az idő két tökéletes, ünnepi mese szerelemről, megértésről és hűségről mindenkinek, aki hisz a tündérekben és az efféle ósdi bolondságokban. A kötetet, amely a Pagony Kiadónál jelent meg, Szegedi Katalin rajzai illusztrálják.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/127442187953563/

Forrás: Budapest Bábszínház

 

, ,