Hungarikum-ismeret: „ez a szívből jön, és erre születni kell”

Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György borkóstolással egybekötött vetélkedőestje az elsősorban a nézői részvételiségre épülő OPEN Fesztivál második napján mutatkozik be a MU Színház színpadán.

Méltó honfitársnak érzed magad arra, hogy bekerülj a Hungarikum Ügynökség tagjai közé? Elég alázatos és játékos vagy mindehhez? Az igaz, magyar huszárokat is megszégyenítő hozzáállásról, és a megfelelő honfitársi magatartásról a Hungarikum Ügynökséggel beszélgettünk.

Kelemen Kristóf – Fotó forrása: MU Színház

Mit gondoltok, ki(k)nek van esélye elnyerni a Hungarikum Ügynökség Lovagkeresztjét?

Csak egy nyerhet. Ügynökségünk munkájának legmeghatóbb pillanata, amikor tagjaink közé emelhetünk egy szerencsés honfitársat. Pozitív gondolkodásmód, alázatosság, monotonitás-tűrés, asszertivitás, játékosság, virtus – ezek mind olyan kompetenciák, amelyek hozzásegíthetnek valakit a díj elnyeréséhez. A döntés meghozatalánál fontosak az olyan hagyományos értékek is, mint a családi kapcsolatok, az azonos gondolkodásmód és a kenyéradó-kéz feltétlen tisztelete.

Mit javasolnátok az érdeklődőknek, hogyan készüljenek fel az általatok levezényelt Hungarikum-ismereti vetélkedőre?

Ha valaki most kezdi el, már késő felkészülni: ez a szívből jön, és erre születni kell.

A résztvevőknek miért éppen a Hungarikum-ismereteire vagytok kíváncsiak?

A kérdés abszurd: miért ne lennénk kíváncsiak a Hungarikum-ismereteikre? Nagyon is azok vagyunk. Sőt, megkockáztatjuk, hogy nincs is annál fontosabb, mint hogy valaki csukott szemmel, befogott füllel is bármiről megmondja, hogy Hungarikum-e vagy sem. Célunk a tehetséggondozás, történjék az akár jó magyar borok társaságában, mint például Egri bikavér, Tokaji aszú, fröccs, de ne feledkezzünk meg a pálinkáról, szikvízről, Törley pezsgőről és az Unikum keserűlikőrről sem, amik mind Hungarikumok.

© Kovács Gyula András – Fotó forrása: MU Színház

Egyszer már rendeztetek egy hasonló vetélkedőt, akkor egy különleges helyszínen: egy lakásban. A mostani, OPEN Fesztiválon előadott alkalommal mire, milyen speciális elemre számíthatnak a résztvevők?

Minden évben egyetlen egyszer rendezzük meg a vetélkedőt, de igény szerint akár többször is. Igen, előző alkalommal a képzőművészek és képzőművészeti elemzők hívására egy számunkra is különleges helyen, egy lakásban voltunk. Nekünk is sok meglepetést tartogat az OPEN Fesztiválon való részvétel, hiszen minden alkalommal arra törekszünk, hogy szívből jövő döntést hozzunk, és szabadjára engedjük ösztöneinket, mint a magyar huszár, akiben az ősi magyar lovas harcosnak a tűzfegyverek korában való újjászületését látjuk.

A november 14-i előadás részletes leírása a MU Színház honlapján érhető el.

Forrás: MU Színház