Varázshegy a Zeneakadémián – Egyedülálló zenei és irodalmi élményt nyújt a kamara.hu fesztivál

A világ legkiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon. A november 16-19 között harmadik alkalommal megrendezett sorozat alapítója a Simon Izabella-Várjon Dénes zongoraművész-házaspár.

A különleges fesztivál programja hagyományosan egy jelentős irodalmi mű köré épül, idén Thomas Mann Varázshegye ihlette a repertoárt. Bármilyen mélyre ásunk ugyanis Mann művének elemzésekor, újra és újra találkozni fogunk a zenével – a hangversenyek hallgatása a Varázshegy eddig ismeretlen rétegeit tárja fel.

A Halál, a Rémkirály vagy a vándorlegény különböző dalok, balladák, szerenádok szereplőjeként vezeti keresztül a hallgatót a 19. század zenei toposzainak labirintusán. Az irodalom szerelmesei megtalálhatják az összefüggést az egyes műsorok és a regény lehetséges értelmezései között is. Izgalmas felfedezni például a programok tudatos párhuzamait, azt, ahogyan Brahms és Ligeti művei között Schubert két alkotása hangzik el, ahogyan Bach zenéje után Busoni műve következik, a cseh zene szembekerül a francia, majd az osztrák muzsikával, Schumann fantáziái és meséi ellentételezik Smetana tragikus zenei elbeszélését és Sosztakovics művét, illetve ahogyan Brahms Schumann-témára írt variációi után a téma szerzőjének ikonikus dalciklusa következik – hogy csak a leginkább szembetűnő példákat említsük. Csupa olyan komponista neve sorakozik a műsoron, akik a Varázshegyhez hasonló komplex, teljesen soha ki nem ismerhető műveket alkottak.

A fesztivál tökéletesen szolgálja azok igényeit is, aki még csak most barátkoznak a klasszikus zenével. A művészek ugyanis gyönyörű darabokat válogattak össze, és az élmény eléri azokat is, akik nem ismerik eléggé a Varázshegyet, vagy nem jártasak a művek közti zenei utalások és lenyűgöző hangnemi váltások világában. A huszonegy fellépő személye, az énekhang és a nyolc különböző hangszer csoportosításai, valamint a változatos program egészen biztosan leköti a műfajjal még csak most ismerkedők figyelmét is.

A felnőttmesék mellett a két művészeti vezető idén is készített egy gyermekeknek szóló produkciót: a legkisebbek a Hamucsellócska című zenés mese által ismerkedhetnek a klasszikus zenével. Folytatódik a szintén hagyományosnak tekinthető, irodalomról és zenéről szóló beszélgetés is: a vendég ezúttal Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta és meseíró, a Varázshegy irodalmi délutánján pedig Radovan Vlatković játszik majd egy kürtdarabot.

Simon Izabella és Várjon Dénes, a kamara.hu művészeti vezetői, nemzetközi hírű zongoraművészek világszerte ünnepelt művészbarátaikkal együtt kalauzolják hallgatóságukat a kamarazene szerteágazó és gazdag univerzumában.

Részletes program: http://zeneakademia.hu/kamara.hu/esemenyek

Forrás: Zeneakadémia