Hegedűs 2 László: A szocialista szürrealizmus titokzatos bája – vizuális szimfónia

Megnyitó: 2017. november 14. kedd, 19.00
Helyszín: A Balassi Intézet Magyar Intézetének Pincegalériája, Prága

A kiállítást a szerző jelenlétében Helena Musilová, a Cseh Nemzeti Galéria művészettörténésze nyitja meg.

A kiállítás 2017. november 14-től 2018. január 10-ig látogatható.

A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészete vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával a fikció műalkotássá, a művészet politikától mentes valóságává vált.

HEGEDŰS 2 műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve, poézise, egyaránt jellemzi a vizuális műfajokban létrehozott alkotásait. A képzőművészet, a film, a fotó, az irodalom, területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata már a 70-es évektől túlmutat a „csak fotográfus”, a „csak filmes ” és a „csak képzőművészeti” műfajokon. Egy valódi művész, aki nem vagy-vagyokban, hanem is-isekben képes gondolkodni. Egyedüliként tagja mindhárom országos vizuális művészeti szervezetnek a Magyar Képző-, Film- és Fotóművészek Szövetségének. Hegedűs 2 László kép-képző-művész a magyarországi kortárs színtér kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, festmény, nyomat, installáció…), különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához. (www.h2l.hu)

HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ

Munkácsy és Balázs Béla díjas alkotó

1950-ben született Nagyhalászon. 1986-ban Pécsen elvégezte a Művészeti Gimnáziumot, majd 1970-ben Budapesten a Kirakatrendező Iskolát. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban filmgrafikákat tervez, filmeket rendez. 1976 Magyar Iparművészeti Főiskola, (befejezetlen). 1980-tól rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon, filmfesztiválokon. Egyedüliként, tagja a három országos vizuális művészeti szervezetnek, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, valamint a Magyar Filmakadémiának.

Hegedűs 2 László honlapja

http://www.praga.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/1193-hegedus-2-laszlo-kiallitas-hu/