Gondold újra önmagad – Videó-protokoll a részvételi művészethez – Sylvie Blocher képzőművész előadása

Időpont: 2017. november 17., péntek, 18 óra, 1. emelet, Auditórium
Helyszín: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
Az előadás franciául zajlik, magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Látkép egy résztvevő repüléséről az Álmoknak külön nyelvezete van című film forgatása alatt, Mudam Luxembourg © Rémi Villaggi

A Ludwig Múzeum különleges előadással várja az érdeklődőket november 17-én. Sylvie Blocher francia képzőművész saját munkásságán keresztül mutatja be a részvételen alapuló művészeti gyakorlatot, melynek központjában a művész szerzőségének megkérdőjelezése áll. Gondold újra önmagad című előadásában e megközelítés sajátosságaira, erejére és szerepére rávilágít.

Blocher társadalmi és politikai elkötelezettsége a kilencvenes évek derekától elsősorban videó-installációi révén vált ismertté. Élő-képek (1991) című videó-sorozata óta műveinek alapanyaga maga az ember, „törékeny és kiszámíthatatlan, ugyanakkor rendkívüli jelenléttel teli”. Blocher szinte állandóan úton van: projektjei legtöbbször helyspecifikusak, közvetlenül a kiindulópontként szolgáló kontextusra reflektálnak. A műveibe bevont szereplők cselekedeteik vagy megnyilvánulásaik által „élőképpé” változtatják a művész által rögzített folyamatokat. A művész újsághirdetések vagy a közszolgálati televízióban leadott felhívások útján vagy akár az utcán ismerkedik meg műveinek résztvevőivel. A világ különböző pontjain megismert szereplőit arra kéri fel, hogy „osztozzanak vele a művész hatalmán”, a művész mint szerző autoritásán. Célja, hogy olyan testeket és hangokat vonjon be művészetébe, amelyeket nem vesznek észre, nem hallanak meg. Sylvie Blocher szembenéz a Másik képzeletével, elkötelezve magát a „kapcsolat költőisége” iránt, újragondolva a szerepek és szövegek kiosztását. Munkáival – amelyek legtöbbször többcsatornás videó-installációk – megkérdőjelezi a különféle identitásokat, nemeket, bőrszíneket, meghatározottságokat és az ábrázolási kódokat a globalizált világban. Előadása érinti a művész hatalmának határait, etikai és esztétikai felelősségét, de részvételen alapuló művészeti gyakorlatoktól lévén szó, a felelősségét megosztásának lehetőségeit és szükségességét is.

Sylvie Blocher azon kevés művészek közé tartozik, akinek munkásságáról a francia filozófus Jacques Rancière külön esszét írt a művész 2010-es monográfiájában. Blocher alkotásai olyan múzeumokban találhatók meg, mint a Centre Pompidou, az SFMOMA vagy a MUDAM. Rendszeresen szerepel nemzetközi kiállításokon (MoMA PS1, Palais de Tokyo) és a jelentősebb biennálékon.

Az esemény megvalósításában a Ludwig Múzeum partnere a budapesti Francia Intézet. Az esemény a CAPP Művészeti Együttműködési Program keretében jött létre.

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum