Új Karinthy Kabaré a Gödör Spicc színpadán

Háth-Bizony János – Karinthy Kabaré címmel rendeznek felolvasószínházi estet 2017. november 10-én 19 órától a Gödör Spicc színpadán.

A nagy idők nagy alakjait ezúttal Csákányi Eszter és Hajdu Steve idézik meg, az estet Seres Tamás rendezi.

Karinthy Frigyes – Fotó forrása: Gödör Spicc

Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely ökörérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Amit a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról és a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről csaknem száz éve írt, ma is időszerű. Evés-ivás, lakmározás, turkálás az ételekben, felszolgálás a vendéglátásban, válogatás az étlapról, vagyis étkezés és italozás: örök téma a kabaréban. Eszik és iszik a pesti ember, otthon és a vendéglőben, konyhában, ebédlőben, étteremben, kávéházban, miközben kedvére elégedetlenkedhet. Zsörtölődik is, hiszen jobban esik minden falat, ha viselkedésével asztaltársa vagy a pincér idegeire megy. Karinthy úr viselt dolgait, a nevetés klasszikusainak jelenetei, humoreszkjei, kupléi idézik fel.

A Gödör Spicc színpadának egyedi bemutató előadása egy sorozat része, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Óbudai Társaskörben és pl. a Kunszt estek részeként, a hajdan volt Kocka-házban játszottak, a Kazinczy utcában.

Az évek során e produkciókban fellépett már: Csuja Imre, Csákányi Eszter, Kamarás Iván, Fesztbaum Béla, Hajdu Steve, Fekete Ernő, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Debreczeni Csaba, Elek Ferenc, Szilágyi Tibor, Für Anikó, Fenyő Iván, zenélt: Balázs József, Vázsonyi János.

Az előadás durván 100 évet ölel át, melyben Karinthy és kortársai is felvillannak, Gábor Andor pl. vagy éppen Kosztolányi.

Forrás: Gödör Spicc