A szerelmes természetű Szép Ernő

A Rózsavölgyi Szalon november 7-én ismét ősbemutatót tart „Kérem, én még nem játszottam” címmel. Némileg felfedi a történetet a szellemes alcím: „Szép Ernő válogatott szerelmei”. Őket játssza Bíró Eszter. Ernőt pedig, a színháztól eltanácsolt drámaírót, Trill Zsolt alakítja. Az előadás rendezője Seres Tamás, zeneszerzője Födő Sándor „Fodo”. Az alkotók úgy vélik: nagyon is mai Szép Ernő.

© Éder Vera

Bíró Eszter azt mondja: Szép Ernő nagyságát a humánuma is adja, és akár most is írhatta volna a műveit nőkről, férfiakról, családról, társadalomról. Arról, hogyan züllik a világ, hol marad a kölcsönös figyelem, mitől fárad ki egy kapcsolat, miért apadnak el emberi érzések.

Kortársai félszeg mosolyát és szerénységét is feljegyezték Szép Ernőről, a vidéki tanító fiáról, aki 19 évesen lett újságíró Pesten. Hamarosan pedig szerkesztőségek, irodalmi körök, éjszakai kávéházak folyton szerelmes, bohém figurája. Aztán megrögzött agglegény. Sosem nősült meg. Máskülönben Molnár Ferenc legszűkebb baráti köréhez tartozott, rajongott érte Ady is, Babits kezdettől nagy költőnek tartotta, Hatvany Lajos pedig a városi irodalom egyik főalakjának. Jó embernek ismerték Szép Ernőt, aki mindig hozzásimul az ember titkos megindulásaihoz. Rendíthetetlen naiv volt és rendíthetetlenül tudott kiábrándítani.

© Éder Vera

Babits felesége, Tanner Ilona – írói nevén Török Sophie – Szép Ernő világát gyengédnek látta, őt magát szelídnek „egy gyermek csodaváró nyugtalanságával”. Miközben ironikus is volt Szép Ernő, jól írt kabarékat, tréfákat, szerette az abszurdot, a komikumot. Egyszer valamelyik lapba gyerekkori képet kértek tőle. Azt felelte: „Nincs gyerekkori képem, de majd csináltatok.”

Szép Ernő – mondta róla egykor Réz Pál irodalomtörténész – szerelmes természetű volt, szeretett vengerkákat, kóristalányokat, artistanőket, kokottokat, orfeumi lányokat. Meg „privát nőket”: a múlt századelőn a kávéházi férfiak így nevezték az úriasszonyokat, akik titkos találkára mentek velük. Szép Ernővel is, aki amúgy – fűzte tovább történetét Réz Pál – „alacsony emberke volt, nagyon pici volt a keze, a lába 35-ös vagy 34-es”.

© Éder Vera

A Rózsavölgyi Szalon előadásában Szép Ernő „válogatott szerelmeit” játssza Bíró Eszter, aki úgy fogalmaz: Szép Ernő vágyott női jelennek meg az előadásban, mindegyik az ő figurája valamelyik művéből. Érzelmeik drámaian ellentmondásosak, ám ők maguk egyáltalán nem szépelgő alakok. Legalább hat színdarabjából és nyolc verséből merítettek az előadáshoz, ugyanakkor nem lehet észrevenni, hogyan hullámzik át egyik a másikba. Németh Nikolett dramaturggal sokat dolgoztak azon, hogy a „szépernőség” az abszurdjaival, a humorával és a szenvedélyeivel átjöjjön.

Bíró Eszter énekel is az előadásban, de nem a dalok köré írták a darabot, azok belesimulnak az egészbe. Életrajzi ihletésű az előadás, mégis fikciós, nem követi Szép Ernő életét, a hangjait hozza elő a szerelmein keresztül.

© Éder Vera

Kérem, én még nem játszottam
Szép Ernő válogatott szerelmei
ősbemutató
„Barátom, volt ifjúság és volt szerelem. Csak nem vettük észre.”
A második világháború vége felé járunk. Az egykor sikeres, közkedvelt író gyakran betér egy színházba, hogy újabb előadások ötletével meggyőzze a direktort, adjon neki munkát, és persze előleget.
De azok az idők már elmúltak, amikor az írónak színpadi sikere lehetett. Miután az igazgatói irodából rendre elkergetik, az író az üres színpadra menekül, ahol egy korhadt, régi székre ülve elmereng. Gyönyörű képek és történetek jelennek meg a szeme előtt: az igazgató úr fiatal feleségéről; a nem szép, de nem is tehetséges színésznőről; a teniszrajongó férjes asszonyról; az öngyilkost megmentő ligeti kisasszonyról, és megannyi más elbűvölő nőről.
Szép Ernő ragyogó költő és író, a magyar irodalom egyik legcsodálatosabb zsenije. Az ő szerelmes történetein keresztül megismerjük hatalmas szívét és az emberiségbe vetett elképesztő hitét.
Szereplők:
Ernő, a színháztól eltanácsolt drámaíró: Trill Zsolt
A szerelmek: Bíró Eszter
Sanyi, depressziós komponista: Födő Sándor „Fodo”
Dramaturg: Németh Nikolett
Zeneszerző: Födő Sándor „Fodo”
Rendező: Seres Tamás
Seres Tamás, Födő Sándor és a Rózsavölgyi Szalon koprodukciója az NKA támogatásával.

Kérem, én még nem játszottam – Szép Ernő válogatott szerelmei – ŐSBEMUTATÓ, 2017. november 7., Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Foirrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe