Aki kurvának áll – Papp Réka Kinga könyvbemutatója az Örkény István Könyvesboltban

Papp Réka Kinga Aki kurvának áll című könyvének bemutatója 2017. november 9-én, csütörtökön, 17.30-kor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.). A könyvet Szentesi Éva író, a wmn.hu főmunkatársa mutatja be.

Moderátor: László Ágnes

Előítéleteket csak és kizárólagosan tárgyszerű és előítélet-mentes módon lehet felszámolni, és az Aki kurvának áll – figyelemfelhívó címén kívül – valóban komplex módon közelít témájához: körültekintően, lépésről lépésre haladva, lebilincselő olvasmányossággal térképezi fel a prostituáltak heterogén, differenciált világát. Ha nem is feltétlenül szeretjük meg Papp Réka Kinga valamennyi hősét, de elkezdjük megérteni őket, és a megértés a legjobb ellenszere az előítéletes gondolkodásnak és stigmaképződésnek. (Részlet Gerevich József, pszichiáter ajánlásából.)

Papp Réka Kinga újságíró, műsorvezető és komikus, de ebben a riportkönyvben nem viccelődik. Évtizede foglalkozik nehezen hozzáférhető, kirekesztett és rejtőzködő társadalmi csoportok ügyeivel írásaiban, rövidfilmjeiben és rádióműsorában. Legfőbb témái a prostitúció és szexmunka, a szülés az egészségügyben, a nők helyzete a társadalomban; a szegénység, az emberi jogok, az érdekképviselet és a szociálpolitika.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Papp Réka Kinga
AKI KURVÁNAK ÁLL
Szexmunka-sztorik

Lulu eredetileg revütáncos volt. A tűsarkú cipőjét többféleképpen is hasznosítja. Csili igazi díva. Sporttáskányi dildóval megy a közértbe és webkamera előtt pózol. Mari simán beszól a rendőröknek. Jobban szereti a Trabantosokat, mint a BMW-seket. Angelika nem szidja a politikusokat. A vendégei között is akadnak ilyenek. Dávid tizenhat éves volt, amikor bezárták egy angliai pincébe és szexre kényszerítették. Kitti egyetemre jár, és emellett elegáns szállodákban külföldiekkel randevúzik pénzért. Nem azon csodálkoznak, hogy szexelni akarnak velük.

Papp Réka Kinga riportkönyvében hat magyar szexmunkás meséli el az életét, a döntéseit és a körülményeket, amelyek meghatározták az életüket; hogy honnan jöttek, merre törekszenek, kiktől félnek és kiket féltenek.

A stigmával sújtott társadalmi csoportokról nagyon keveset tud a közvélemény. És minél kevesebb az információ, annál nagyobb e csoportokban résztvevők „projekciós felülete”, vagyis annál több mindent, főleg indulatot lehet rájuk vetíteni. Különösen így van ez a prostituáltakkal. Magyarországon korábban alig jelent meg a prostituáltakról – a bulvársajtón kívül – érdemi írás, egy-két, módszertani szempontból színvonalasnak tekinthető, de a témának csak egy-egy szűk aspektusát feltáró szociográfián kívül. Ugyanez érvényes a tudományos megközelítésekre is: mintha ez a társadalmi csoport arra sem lenne érdemes, hogy kutassák. Nem könnyű persze a dolga az alapos vizsgálódásra kész szakembereknek. Ahogy az illegális drogokat fogyasztók, a szexualitás nem hétköznapi formáit gyakorlók vagy a korrupcióban résztvevők – más-más okokból – nehezen közelíthetők meg. A prostituáltak sem könnyen tárják fel életük sokszor fájdalmas részleteit. Ezért is üdvözlendő Papp Réka Kinga könyve, az Aki kurvának áll. Előítéleteket csak és kizárólagosan tárgyszerű és előítélet-mentes módon lehet felszámolni, és az Aki kurvának áll – figyelemfelhívó címén kívül – valóban komplex módon közelít témájához: körültekintően, lépésről lépésre haladva, lebilincselő olvasmányossággal térképezi fel a prostituáltak heterogén, differenciált világát. Ha nem is feltétlenül szeretjük meg Papp Réka Kinga valamennyi hősét, de elkezdjük megérteni őket, és a megértés a legjobb ellenszere az előítéletes gondolkodásnak és stigmaképződésnek. (Gerevich József, pszichiáter ajánlása)

Papp Réka Kinga újságíró, műsorvezető és komikus, de ebben a riportkönyvben nem viccelődik. Évtizede foglalkozik nehezen hozzáférhető, kirekesztett és rejtőzködő társadalmi csoportok ügyeivel írásaiban, rövidfilmjeiben és rádióműsorában. Legfőbb témái a prostitúció és szexmunka, a szülés az egészségügyben, a nők helyzete a társadalomban; a szegénység, az emberi jogok, az érdekképviselet és a szociálpolitika.

Kísérőfilm, hírek, interjúk ás más kapcsolódó anyagok a könyv weboldalán: akikurvanakall.hu

Kossuth Kiadó
2990 Ft

Forrás: Kossuth Kiadó