Emberközpontú tudomány – megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, az MTÜ programtanácsának elnöke, valamint Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjével kezdődött meg a megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetemen a Magyar Tudomány Ünnepe. A november végéig tartó rendezvénysorozaton országszerte és a határon túl is tudományos előadásokkal, konferenciákkal várják az érdeklődőket.

„Aki nem ismeri, annak a tudomány talán érthetetlennek és távolinak tűnhet. A tudomány azonban valójában nem ilyen. Megismerhető, érthető, izgalmas. Rólunk szól. Emberközpontú, miként rendezvénysorozatunk idei mottója is hangsúlyozza” – mondta köszöntőjében Barnabás Beáta. Hozzátette, az MTÜ programját összeállító testület elnökeként arra törekedett, hogy olyan megközelítéseket hallhassanak a résztvevők, amelyekben nem egyszerű technológiai kérdésként vizsgálják a tudományos problémákat, hanem kitérnek azok jogi, etikai és pszichológiai vonatkozásaira is.

Török Ádám arra figyelmeztette a kutatókat, hogy nem spórolhatják meg a tudományos eredményeik közérthető elmagyarázásának feladatát. Szerinte a tudomány egésze kerülhet veszélybe, ha ebben, a sokak által csak tények utáni világnak nevezett világban nem ragaszkodnak a kutatók a tényekhez, és nem ismertetik őket minél szélesebb körben minden lehetséges alkalommal.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, valamint Páva Zsolt pécsi polgármester beszéde után átadták az Akadémia elismeréseit, köztük az Eötvös József-koszorút. A díjazottak teljes listája az mta.hu oldalon olvasható.

Milyen új lehetőségei vannak az orvosi diagnosztikának életünk első óráiban? Egyebek mellett e kérdésre válaszolt az MTÜ idei programsorozatának nyitóelőadásában Kovács L. Gábor akadémikus. Az előadásáról készült videófelvételt később az mta.hu-n lehet majd megnézni, de ezzel a témával foglalkozott a Szigma – a holnap világa legutóbbi adása is, melynek felvétele itt érhető el.

Tudományos ismeretterjesztés egész novemberben

A pécsit további tizenegy kiemelt előadás követi az MTA Székházában. A nagyközönségnek szóló, az elmúlt években megújult és egyre népszerűbb tudományos előadásokból képet kaphatnak az érdeklődők például arról, hogy milyenek lesznek a jövő „okosvárosai”, milyen problémákkal szembesülnek az öregedő társadalmak, vagy hogy milyen lehetőségeket kínál, és milyen veszélyeket rejthet magában a géntechnológia.

Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. További információ és regisztrációs lehetőség a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 folyamatosan frissülő honlapján, a tudomanyunnep.hu oldalon érhető el.

A kutatóhelyek is várják az érdeklődőket

November végén ismét kinyitják kapuikat az MTA kutatóhelyei is. Mi a matematika, és kik a matematikusok? Milyen jövő előtt áll a csillagászat? Mit érdemes tudni a földrengésekről? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a november 20-tól november 24-ig tartó rendezvénysorozaton.

A kutatóhelyek tárt kapukkal és az MTÜ további programjairól információ és regisztrációs lehetőség szintén a tudomanyunnep.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTA