Bábszínház csak felnőtteknek

A Budapest Bábszínház új, kifejezetten felnőtteknek szóló sorozataira, az Esti mesére és A bábszínház 7x-re olyan nyitott, érdeklődő és az aktív közreműködéstől sem húzódozó felnőtt nézőket várunk, akik képesek a dobozon – stílszerűbben: paravánon – kívül gondolkodni, ha a báb műfajáról van szó.

Hoppá-hoppá! – igen, az egy majdnem igazi VW kisbusz © Éder Vera

A báb nem korosztály, hanem műfaj jegyében a 2017/2018-as évadban olyan programsorozatok indulnak az Ország Lili Stúdióban és a Kemény Henrik Teremben, amelyekre gyerekkorú kísérő nélküli szülőket és fiatal felnőtteket, sőt nagypapákat és nagymamákat is várunk. A lényeg a játékos, felfedező kedv.

Az Esti mese alkalmával havonta egy alkalommal, mindig péntek 19 órai kezdettel gyerekeknek készült produkcióinkat játsszuk felnőtteknek. Nem kerül az előadásokra 18-as karika, nem változik a szöveg, viszont a történetek felvetette témák más megvilágításba kerülnek, amelyeket az extra programban játékos – és bábos – formában dolgozunk fel.

A sorozatnyitó Gengszter nagyiban így alakult meg a Londoni Nyugdíjasok Temze Alatti Színjátszóköre, így találkoztak a nézők az angol királynővel, ezért tanultak táncot, miután improvizációs játékokban vettek részt, és megismerték a tárgyanimáció alapjait.

A november 3-i Esti mesén Vadkan Dönci és Cirmos Liza jóvoltából a Hoppá-hoppá! extrájaként konfliktuskezelési tréninget tartunk, mindenféle kapcsolat megoldására vonatkozó tanácsadással.

A bábszínház 7x – a pingponglabdákat nézők animálták, és a kezekbe kapott bábokat is kipróbálták. © Éder Vera

December 1-jén két emeletes ház lakóinak életébe pillanthatunk be, megismerhetjük mindennapjainkat, és azt, hogyan segíthetik egymást, hogyan teljesíthetik ki egymás életét; a Tíz emelet boldogság extrában pedig azt járjuk körbe, mit jelent szomszédnak lenni.

Minden, amit tudni akartál vagy nem is gondoltál – ez A bábszínház 7x, ami szintén havi rendszerességgel jelentkezik, időpontja a hónap utolsó szombatja, a kezdési időpont 16 óra. Ha műfaji megnevezést szeretnénk a Gimesi Dóra író-dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus ötletéből és vezetésével létrejött sorozatnak, az interaktív szabadegyetem áll ahhoz a legközelebb, ami a résztvevőket várja. Elmondjuk és megmutatjuk, hány keze van egy bábszínésznek, mi történik a paraván mögött, vagy épp miért járunk mindig feketében. Ezeken a délutánokon nincsenek rossz vagy furcsa kérdések, viszont vannak izgalmas feladatok, amelyekben a közönséget bábszínészeink segítik.

Az első alkalommal, október 27-én arra kerestük a választ, mi a báb, hogyan mozdul meg és lelkesül át az anyag, november 25-én pedig ott lehetünk a báb születésénél, a tervezői és a készítői asztalnál.

A bábszínház 7x – a pingponglabdákat nézők animálták, és a kezekbe kapott bábokat is kipróbálták. © Éder Vera

Résztvevői visszajelzések

„Köszönöm az élményt, stylistként is élvezetes eseménysorozatban vehettem részt. Ötleteket kaptam a vizsgamunkámhoz, ami egy reklámfilmforgatás lesz.”

„Gyakran járok hozzátok, sok-sok előadást láttam. Régóta szerettem volna egy ehhez hasonló rendezvényen részt venni. Tök jó, hogy létrehoztátok.”

„Tetszett az interaktivitása! Várom a következőt!”

Forrás: Budapest Bábszínház