Ördögharapás – Népzenei nagyköveteink lemezbemutatója az Urániában

A fiatal muzsikusokból álló Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség – Hetényi Milánnal és vendégeivel, Sebestyén Mártával, Kubinyi Júliával, Hideg Annával valamint Rácz Józseffel október 30-án, hétfőn 19 órakor tartja Ördögharapás című lemezbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A koncert második részében válogatást nyújt idei műsoraiból, köztük a zenekar egyik védjegyeként ismert népzenei karaoke-ból.

Hungarian FolkEmbassy – Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

Ördögharapás – klasszikus népzene címmel jelenik meg a Hungarian FolkEmbassy következő kislemeze a Philidor Intézet, a Fonó Budai Zeneház stratégiai partnerének gondozásában. A lemezen szereplő dallamfüzér arra a kihívásra kínál választ, hogy eredeti, táncot vagy éneket kiszolgáló szerepéből kiemelve, koncertkörülmények között hogyan lehet visszaadni a feldolgozatlan népzene szépségét és mélységét. A dallamokat Soós András fűzte össze a következő vidékek és községek zenéjéből: Szilágyság, Ördöngösfüzes, Budatelke, Szék, Máramaros.  Ezek mellett a 19. századi magyar romantika cigányzenéjét és erdélyi román prímás játékát idézi meg.

A zenekar ezzel az összeállítással mutatja be saját ars poeticáját arról, hogyan lehet eredeti funkciójától megfosztva, a színpadon bemutatni az autentikus zenei hagyományokat.

A FolkEmbassy novemberben Kubinyi Júliával Kelet-Ázsiában turnézik. A koncert második részében az ott bemutatott műsorba ad betekintést, valamint az együttes idei repertoárjának három koncertanyagából válogat vendégeivel, akik között itt lesz a zenekar fővédnöke, Sebestyén Márta is.

További információk:
http://www.urania-nf.hu/esemenyek/1013
http://www.folkembassy.hu/

Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház