Királyfi az Állatorvostudományi Egyetemen

A Csíkszerda, napjaink egyik legizgalmasabb és legjelentősebb improvizációs kórusa 2017. október 27. és 29. között az Állatorvostudományi Egyetem aulájában ad hangot a térnek, itt mutatja be a közönségnek a KÓRUSBÓL FARAGOTT KIRÁLYFI című előadást.

© Gábor Sára

Vágy, vándorlás, szerelem, küzdelem, beteljesülés – Balázs Béla meséje a Királylányról és a Királyfiról, akik a viszontagságok ellenére egymáséi lesznek. A kizárólag magyar népdalok és népi szövegek felhasználásával megelevenedő történetet ezúttal a 140 tagú Csíkhétfő kórus tolmácsolja.

A Kórusból Faragott Királyfi története Balázs Béla meséjén alapul, melyet Bartók Béla Fából Faragott Királyfi című táncjátéka tett világhírűvé. A népi motívumokkal átszőtt mese archaikus szimbolikája, és mégis teljesen korszerű mondanivalója különösen alkalmassá tette arra, hogy a Csíkszerda improvizációs kórus feldolgozza ezt a művet.

© Gábor Sára

Tóth Árpád, a kórus művészeti vezetője és a Csíkhétfő, a Csíkszerda kóruscsalád tagja, a tőlük megszokott profizmussal nyúltak a darabhoz, hogy saját képükre alakítsák azt. A Csíkhétfőre jellemző formabontó előadásmód garantálja, hogy a közönség különleges élményekkel gazdagodik majd a koncertek során.

A Kórusból Faragott Királyfiban a magyar népzene kevéssé ismert gyöngyszemei éppúgy feldolgozásra kerültek, mint néhány jól ismert, népszerű dallam (Indulj el egy úton…, Ej, a titkos szerelem…, Ha kiindulsz Erdély felől…). Közös bennük, hogy a Csíkszerda nem hagyja ezeket érintetlenül – a nagy létszámú együttes sajátos igényeihez igazítja a dallamok feldolgozását és előadását. A koncerten elhangzó dalok között a figyelmes hallgatóság kakukktojásokra is bukkanhat: az egyik dallam népi szövegre komponált eredeti Csíkszerda-dallam, illetve az Indulj el egy úton… kezdetű közismert népdal az előadás egy pontján fiktív széki stílusú feldolgozást kap.

© Gábor Sára

A Csíkszerda 2012-ben hívta életre először ezt az előadást, mely később mérföldkőnek bizonyult a kórus életében, hiszen ekkortól mutatnak be történetmesélői koncepción alapuló előadásokat.

Az előadást az alábbi időpontokban láthatja a közönség az Állatorvostudományi Egyetem H épületének aulájában:

2017. október 27. 19.00 és 20.30
2017. október 28. 19.00 (ifjúsági) és 20.30
2017. október 29. 16.00 (gyerekbarát) és 18.00

© Gábor Sára

A koncerteken való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs link: https://kiralyfi.eventbrite.com.

Facebook: www.facebook.com/events/135473097080322

A Csíkhétfő a Csíkszerda kóruscsalád tagja. A jelenleg 140 tagot számláló kórus 2015-ben alakult. Az utóbbi két évben az alábbi Csíkszerda produkciókban működtek közre az improvizációs kórus tagjai: Mese a világ legszebb dalát éneklő madárról (2015), Mária története (2016), Judit és a Kékszakállú (2016), Dohnányi Ernő: Szegedi Mise (2017).