Családi programok az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron – Gyereksakk és jóga, Young Adult trendek jövő hétvégén a Teslában

70 új kötet bemutatkozása mellett számos gyermek- és ifjúsági program, illetve a fiataloknak szóló könyvekről szóló beszélgetés is lesz október 19-22. között a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár alkalmával, a Teslában. A rendezvény összes programja, a könyvvásárt is beleértve, ingyenes. 

A hétvége délelőttjei a gyerekeké a Margón: szombaton 11-től a csillagokkal és az univerzummal ismerkedhetnek a 3-6 évesek Farkas Róbert segítségével. Az Első könyvem az univerzumról Rókapapa és kölyke beszélgetésén keresztül mutatja be, hogyan keletkeztek a csillagok és az univerzum. Utána, déltől a Lengemesék című rajzfilmet vetítik, majd a mesék és a lengék, azaz Nádtenger apró, de bátor őrei alkotójával, Berg Judittal találkozhatnak a fiatal rajongók.

Vasárnap 11-től Páder Petra és Kis-Várday Juli segítségével a kuflik országába utazhatunk. A kuflik egész nap hempergőznek, bukfenceznek és heverésznek, de mi történik, ha egy hatalmas eső elárasztja a rétet? Ez is kiderül A kuflik és a nagy eső című bábmeséből. Déltől testi és szellemi tornára is lesz lehetőség a gyerekek számára a Margón: Polgár Judit új könyvével sakkozni, Durmi mackóval jógázni lehet. A sakkozás nemcsak játék, hanem az élet számos területén sikerrel hasznosítható gondolkodásmód is, amely már kisgyerekkorban elsajátítható: logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet, és szárnyakat ad a kreativitásnak. Polgár Judit könyvei mindezt mesével, játékos feladatokkal teszik, miközben a sakk szabályait is bemutatják. A gyerekjógát választókat pedig sok játékkal várja Durmi mackó a Jógakaland programján. 16 órától Benedek Lászlóval, a Samu és Dani kalandjai írójával beszélget Rangos Katalin. Benedek meséken keresztül avatja be unokáit a magyar történelembe, akik így időutazás keretében lépnek be régi korok eseményeibe.

Az őszi Margó Fesztivál kiemelten foglalkozik az új olvasógenerációkkal, akiket radikálisan újszerű történetekkel és tabutémákkal lehet megszólítani. Az ifjúsági (Young Adult) irodalom több nézőpontból is megjelenik: írók, tanárok és kiadók is beszélnek majd a megváltozott olvasói szokásokról. A fesztivál legelső programja is, csütörtök délben e korosztály irodalmának tabutémáival foglalkozik. A Tilos az Á kiadó alternatív tanóráján kortárs ifjúsági regényeken keresztül a diákokkal tanár, művész, szerkesztő és segélyszervezeti szakember is beszélget. Vasárnap 11-től rendhagyó irodalomóra lesz az Aegon-díj szervezésében Irodalom másképp címen, ahol az érdeklődők élőben tapasztalhatják meg, hogyan teheti egy kortárs könyv igazán élővé a tanórákat. Németh Gábor Egy mormota nyara című regényéből tart foglalkozást a pécsi Szent Mór Iskolaközpont tanára, amelynek keretében betekinthetünk az író műhelyébe is, és a diákok személyesen a szerzőnek is feltehetik kérdéseiket. Az óra végén pedig kihirdetik az országos irodalomverseny első fordulójának eredményeit, és kiderül, kik írták a legjobb könyvajánlókat az idei Aegon-díjra jelölt művekről – ők lesznek a verseny tavaszi fordulójának főszereplői.

Hogyan vált egy minden szempontból tabudöntögető sikersorozat, a Trónok harca az egyik legnagyobb hatású könyv- és televíziós sorozattá, illetve hogyan lehetne a jelenségről és művekről beszélni a középiskolákban? Vasárnap fél 1-től George R.R. Martin regényfolyama kerül a középpontba, Moskát Anita író, Réti Zsófia és Baka L. Patrik popkultúra-kutatók, Stemler Miklós szerkesztő és L. Varga Péter irodalomtörténész adnak válaszokat a feltett kérdésre.

Az elmúlt néhány évben nagy változások indultak be az ifjúsági könyvkiadásban, a Margó-díjra például még soha nem jelöltek annyi ifjúsági könyvet, mint az idén. De hogyan lesz valaki publikált elsőkötetes szerző, mi történik a kézirattól a lapozható könyvig tartó úton? Hogyan választanak az ifjúsági kiadók, mennyire figyelik a Young Adult-trendeket, és szerintük mi kell ahhoz, hogy valaki a következő J.K. Rowling legyen? 13:30-tól főszerkesztők beszélgetnek arról, hogy kikből és milyen témákkal lesznek ifjúsági szerzők.

Szintén egyre fontosabb téma az ifjúsági könyveken belül a társadalmi tudatosítás. Ennek fényében szombaton 13 órától a Mondo is a Margóra érkezik: a gyerekek számára készült, jogtudatosító játék azért készült, hogy a kicsik idejekorán tisztában legyenek a jogaikkal és bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni, könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel, a Margón pedig ki lehet próbálni. 3 órától már inkább a szülőkhöz szól Paulik Mónika és Vincze Zsuzsanna, illetve közös könyvük a Lili és a bátorság, amely mesekönyvként segít beszélgetni a gyerekek elleni szexuális visszaélések megelőzéséről.

A teljes program elérhető a honlapon: http://www.margofeszt.hu

Programfüzet: https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
,