Megnyílt az ART MARKET BUDAPEST 2017!

ART MARKET BUDAPEST 2017
NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZETI VÁSÁR
2017. OKTÓBER 12-15.; BUDAPEST, MILLENÁRIS

BUDAPEST A NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI ÉRDEKLŐDÉS KÖZÉPPONTJÁBAN:
4 KONTINENS KIÁLLÍTÓI KELET- EURÓPA VEZETŐ MŰVÉSZETI VÁSÁRÁN

ART MARKET BUDAPEST 2017: TÖBB MINT ÖTSZÁZ MŰVÉSZ TÖBBEZER ALKOTÁSA 4 NAPON ÁT A BUDAPESTI MILLENÁRISON

© Fanni Hermán

Tovább nő a kiállító országok száma, jelentősen szélesedett a nemzetközi érdeklődés az Art Market Budapest iránt, Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására 2017. október 12-15. között újra Budapestre irányítja a művészetbarátok és a nemzetközi művészeti világ figyelmét. Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képzőművészeti válogatása ezúttal 4 kontinens közel 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából 500-nál több művész több ezer alkotását teszi hozzáférhetővé a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben, miközben feltűnően megnövekedett az eseményre Budapestre érkező magas szintű külföldi, különösen tengerentúli vendégek száma. A vásár fotószekciója, az Art Photo Budapest Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szentel a népszerű művészeti ágnak. A budapestieket és Budapestre érkezőket látványos kiállítási választék várja a vásár helyszíne mellett több külső kiállítóhelyen is, az izraeli művészet bemutatására létrejött fesztivál keretében például fotó- és képzőművészeti kiállítások mellett egy nagyméretű köztéri szobor is csatlakozik majd a látványosságokhoz. A CAFe Budapest Fesztivállal és Budapest Fővárossal kialakított stratégiai partnerség is hozzájárul ahhoz, hogy az Art Market Budapest révén és idején fővárosunk Európa legvonzóbb kortársművészeti vásár- és fesztiválvárosa legyen, az igényes művészetbarátok kihagyhatatlan úti céljává váljon.

Ilit AZOULAY, B o.k shall we sit. I have some good news for you gentlemen, 2016

KIÁLLÍTÓK 4 KONTINENS KÖZEL 25 ORSZÁGÁBÓL:
tovább bővülő nemzetközi választék, erősödő nemzetközi pozíció

Minden korábbi évnél intenzívebb nemzetközi kiállítói érdeklődés és túljelentkezés előzte meg az Art Market Budapest ezévi résztvevőinek kiválasztását, így a szervezők által kitűzött célok 2017. október 12-15. között sikerrel teljesülhetnek, az esemény a széles közönség számára magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosít, Budapest pedig az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutatkozhat be ezekben a napokban.

A budapesti Millenáris különleges kiállítási csarnokaiban mintegy 6.200 négyzetméteren a 4 kontinens 24 országából érkező 100 feletti kiállítónak köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé az érdeklődő és vásárló közönség számára. Az elmúlt években bemutatkozott országok listája ezúttal is tovább bővül, ez alkalommal az Art Market Budapest kiállítói a következő országokból érkeznek Budapestre: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Írország, Japán, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

Ebben a rendkívül kompetitív nemzetközi közegben a magyar művészeti élet szereplői ezúttal is bizonyíthatják versenyképességüket, hiszen Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik a vásáron. 

Zoltan KLUGER, Woman preparing for mobilization, Ein Hahoresh, 1940

AZ ART MARKET BUDAPEST DÍSZVENDÉGE IZRAEL: az ART.ISRAEL-ART.IS.REAL művészeti fesztivál példátlan gazdagságban mutatja be az izraeli kortárs művészetet

Az Art Market Budapest egyik alappillére teret biztosítani és kiemelt figyelmet fordítani olyan művészeti szereplők bemutatására, amelyek nem vagy csak kevéssé kapják meg az általuk képviselt színvonal alapján kiérdemelt nemzetközi figyelmet, és amelyek inspirációként szolgálhatnak a globális művészeti piac számára. 2017-ben a vásár szervezői az államalapításának 70. évfordulóját ünneplő Izraelt hívták meg díszvendégként, példátlanul gazdag és széles körű művészeti választékkal irányítják a figyelmet Izrael magas színvonalú, bár nemzetközileg kevéssé ismert művészeti szereplőire. Ebből a célból, a vásár helyszínén bemutatott válogatás mellett az Art Market Budapest ART.ISRAEL-ART.IS.REAL néven kulturális fesztivált hoz létre, amely számos budapesti helyszín bekapcsolásával még szélesebb körben növeli Izrael kulturális értékeinek ismertségét.

Az Art Market Budapest helyszínén több száz négyzetméternyi alapterületen, továbbá a helyszínen berendezett külön kiállítási komponensek keretében mintegy félszáz izraeli képzőművész alkotásai lesznek láthatóak, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, az ország egyik legjelentősebb művészeti intézménye szakmai közreműködésével a vásár kiemelt vendégművészeként Dana Levy mutatkozik be önálló kiállítással, illetve a vásár fotószekciója, az Art Photo Budapest kiemelt vendégművésze, Ilit Azoulay egyik nagyméretű főművét, egy 9 méteres fotóinstallációt hoznak el a szervezők Budapestre.

Az ART.ISRAEL-ART.IS.REAL fesztivál az Art Market Budapest kísérő-kiállításainak formájában számos további művésznek biztosítja a bemutatkozás lehetőségét. A magyar születésű Zoltan Kluger történeti fotókiállítása („Modernista nézet egy új földön”, Deák 17 Galéria) az izraeli állam megalapítását művészi módon dokumentáló válogatás, amely ebben a formában a világon még sehol nem került bemutatásra. A szintén magyar születésű Dan Reisinger, az izraeli vizuális ábrázolást és grafikai látásmódot életművével alapvetően meghatározó alkotó tárlata („Színek szabad játéka”, Esernyős Galéria) a mester művészeti grafikai munkásságát helyezi fókuszba. A Herzliya Kortárs Múzeum és a berlini Whiteconcepts galéria közreműködésével a látványos installációiról ismert Ruthi Helbitz Cohen két helyszínen is kiállítási lehetőséghez jut („Tett név nélkül”, Zsilip Zsinagóga és Közösségi Központ; „Daphne”, Izraeli Kulturális Intézet). A kiállítási program különleges csemegéje az Izrael egyik legjelentősebb műgyűjtője, Serge Tiroche kollekcióját bemutató, jelentős nemzetközi figyelmet vonzó tárlat, amely a fiatalabb izraeli művészgeneráció sztárjaiból mutat be válogatást („Az emberi állapot”, A38 Galéria).

Különösen látványos eleme a programnak Eran Shakine nagyméretű, 6 méteres köztéri szobra, amelyet a művész Budai lány (Girl from Buda) címen kifejezetten Budapestre készít, és amely már a CAFe Budapest Fesztivál nyitónapján, az izraeli vendégprogram egyfajta előzeteseként rendkívül látványos helyszínre kerül: a Lánchíd felé forduló szobor a budapesti Széchenyi téren látható majd. A képzőművészeti program Yossi Elad izraeli sztárséf vendégszereplésével (Innio Étterem és Bár), a CAFe Budapest Fesztivál által szervezett tánc- és zenei eseményekkel, a Millenáris előadótermében Inside Art néven szervezett művészeti konferencia programjaival, illetve a legendás művész, Joseph Semah által kifejezetten az Art Market Budapest helyszínére létrehozott művészeti performanszokkal egészül ki.

„Nagy örömmel tölt el, hogy Dr. Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója szülőhelyén, Budapesten az ismert művészeti vásár, az Art Market Budapest keretében 2017-ben az esemény díszvendégeként jelenhetünk meg államunk újjászületésének közelgő 70. évfordulóját ünnepelve. Büszke vagyok, és nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy Budapest gyönyörű városának galériáiban és különböző színterein Izrael eleven és sokszínű kultúrájának bemutatására adódik lehetőség, így hozva közelebb Izraelt a művészet magyarországi, közép-európai és máshonnan érkező barátaihoz.” – fogalmaz az Art Market Budapest és az ART.ISRAEL-ART.IS.REAL fesztivál vendégeinek címzett személyes üzenetében Miri Regev, Izrael kulturális minisztere.

Tony MCGEE, David’s eyes, single portrait II., 1985
presented by 8 Privé at Art Photo Budapest

ART PHOTO BUDAPEST és BUDAPEST PHOTO WEEKEND:
Budapestnek különleges viszonya van a fotóművészettel

Az Art Photo Budapest, a vásár néhány évvel ezelőtt létrehozott fotóművészeti szekciója az idén megerősíti pozícióját Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként, és számos nemzetközi sztárnak biztosít kiállítási és személyes bemutatkozási lehetőséget. Egyebek mellett a David Bowie fotósaként világhírűvé vált londoni Tony McGee a tavaly elhunyt kultikus zenészről készült különleges portrésorozata mellett bemutatja a sorozat elkészültéhez kapcsolódó dokumentumokat, köztük David Bowie jegyzeteit is. A már említett izraeli sztárvendég, Ilit Azoulay „Képzeletbeli rend” című, 900 x 200 cm-es rendkívüli erejű fotóinstallációja az Art Photo Budapest egyik legkiemelkedőbb darabja, amely létrejöttének körülményeit személyes prezentáció formájában is bemutatja a művész. A műfaj külföldi sztárjai mellett az Art Photo Budapest nemzetközi mezőnyében természetesen meghatározó szerephez jutnak a legjelentősebb hazai alkotók is, akik közül 2017-ben az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Péter munkássága kerül leginkább fókuszba.

A ma már a nemzetközi fotóművészeti élet egyik fontos elemeként számon tartott, a kortárs fotóművészetet 3 kontinens kiállítóinak válogatásával a Millenáris egy teljes kiállítási csarnokában bemutató Art Photo Budapest meghatározó tényezőjévé vált annak a törekvésnek, hogy Budapest régiónk fotóművészeti fővárosaként, a fotós világ egyik központi helyszíneként mutatkozzon be a széles nemzetközi közönségnek.

Részben ennek a pozíciónak az erősítésére az Art Photo Budapest szervezői Budapest Photo Weekend néven a fotóvásárt szakmai programokkal, művészprezentációkkal, workshopokkal kiegészítő fesztivált hoznak létre az Art Market Budapest hétvégéjén.

© Fanni Hermán

További különlegességek, érdekességek:
ART MARKET BUDAPEST = MŰVÉSZET, IZGALMASAN!

  • A Budapest Fővárossal kialakított partneri együttműködés keretében az Art Market Budapest látványos bemutatkozási lehetőséget biztosít a művészek legfiatalabb, pályakezdő generációjának. A vásár Art Project szekciójában a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Art Photo Budapest keretében pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszék hallgatói mutatkoznak be a Főváros támogatásával, az Art Market Budapest nyitóeseménye alkalmából a helyszínen nyújtja át Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony a 2017-es BUDAPEST A FIATAL TEHETSÉGEKÉRT díjakat is.
  • Kiemelkedő szakmai elismerést jelent, hogy az Art Market Budapest immár évek óta NÉMETORSZÁG KORTÁRS MŰVÉSZETÉNEK LEGJELENTŐSEBB KELET-EURÓPAI PLATFORMJAKÉNT mutatkozhat be. 2017-ben ráadásul minden eddiginél jelentősebb a német galériák által elfoglalt kiállítási terület, amely egyebek mellett a 2016-ban létrehozott NÉMET MŰVÉSZETI ALAP sikerét is jelzi. Az Alap német vállalatok által nyújtott támogatásból műtárgyakat vásárol az Art Market Budapest keretében bemutatott választékból, és a német művészek alkotásait egy kiválasztott intézménynek adományozza. Az első évben a német tannyelvű Andrássy Egyetem volt az Alap kedvezményezettje, amely az idei évben is a Német Nagykövetség védnöki szerepvállalása mellett folytatja tevékenységét.
  • Az Art Market Budapest napjain és helyszínén szervezett INSIDE ART ELNEVEZÉSŰ NEMZETKÖZI KONFERENCIA jelentős szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti piac szempontjából jelentős aktualitásokba, trendekbe, mutatja be annak szereplőit. 2017-ben a konferencia keretében olyan befolyásos nemzetközi szereplőkkel találkozhat személyesen a közönség, mint Maja és Reuben Fowkes, a Translocal Institute for Contemporary Art vezető kurátorai, Rony More, a New York-i Art Please alapító-igazgatója, Jeff Oppenheim, New York-i dokumentumfilm-rendező, Robert Runtak, az olomouci Robert Runtak Nemzetközi Gyűjtemény alapítója, James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum nyugalmazott igazgatója és nemzetközi ügyekért felelős elnöke, Serge Tiroche, az Art Vantage befektetési alap alapítója és a Tel Aviv-i Tiroche DeLeon gyűjtemény igazgatója és sokan mások.
  • Az Art Market Budapest kísérőprogramjai között szerepel annak a dokumentumfilmnek (Real fake: the art, life & crimes of Elmyr De Hory – rendezte Jeff Oppenheim, New York) a KÖZÉP-EURÓPAI PREMIERJE is, amely ELMYR DE HORY, a világ legjelentősebb, magyar születésű festményhamisítója életét mutatja be. Elmyr de Hory festményei a mai napig lógnak a világ múzeumainak és magángyűjteményeinek falain, és feltehetően több milliárd dolláros értéket képviselnek. 40 évvel halála után a 20. század egyik leghírhedtebb hamísítójának bűnügye még mindig bizonyítatlan, élete során, kijátszva az Interpolt, a Scotland Yardot és az FBI-t, nyíltan tevékenykedett hamisítóként.
  • Az Art Market Budapest vásár és annak valamennyi szakmai eseménye – a világon rendkívül ritka precedensként – DÍJMENTESEN látogatható, a vásár programja keretében a helyszínen mindennap szintén ingyenesen nyújtott szolgáltatásként magyar és angol nyelvű tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók.
  • A fiatal generáció művészetre nevelése továbbra is az Art Market Budapest kiemelt törekvése, a B. Braun művészetpedagógiai program által biztosított díjmentes MŰVÉSZETI FOGLALKOZÁSOK keretében ezúttal is ezernél több iskolás látogatására számítanak a szervezők.
  • Az Art Market Budapest 2017 vásáron való részvételre jelentős volt a kiállítani szándékozók túljelentkezése. A magas színvonalat biztosító válogatásban idén is a vásár SZAKMAI TESTÜLETének tagja – Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének képviselője, Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója és az Art+Text Budapest galéria vezetője, Nicole F. Loeser berlini galériatulajdonos (Whiteconcepts Galéria) és kurátor, Dejan Sluga, a ljubljanai és bécsi kiállítóhellyel rendelkező Photon Galéria tulajdonosa és a bukaresti Adina Zorzini, a Zorzini Galéria tulajdonosa – vett részt.
  • Az Art Market Budapest VÉDNÖKEI minden évben jelentősen hozzájárulnak az esemény hazai és nemzetközi reputációjának erősítéséhez és partneri kapcsolatai építéséhez. Miri Regev izraeli kulturális miniszter asszony az Art Market Budapest idei vendégprogramja köré szervezett ART.ISRAEL-ART.IS.REAL fesztivál védnökeként vállalt szerepet. A magyar diplomácia, azaz a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítója, Szijjártó Péter védnöki szerepvállalása arra tett utalás, hogy Magyarország jó házigazdája kíván lenni a régió egyik vezető kulturális és kreatívipari eseményének. Tarlós István főpolgármester védnöki közreműködése a Budapest Főváros és az Art Market Budapest közötti stratégiai partnerséget, Budapest nemzetközi kulturális központi szerepre való törekvését jeleníti meg.

www.artmarketbudapest.hu
www.facebook.com/ArtMarketBudapest

Forrás, fotók forrása: Art Market Budapest