10. Koreai Filmfesztivál – Daebak!

A Koreai Kulturális Központ 2017. október 25. és 29. között immár 10. alkalommal rendezi meg nagysikerű filmfesztiválját. A különleges évfordulót rendkívül erős filmekkel sikerül megünnepelni, a fesztivál szlogenje pedig minden koreai film és sorozat rajongónak ismerős, de megértése és befogadása a kíváncsi új látogatók számára sem okoz nehézséget.

A Daebak! ugyanis nem jelent mást, mint „tyűha!”, „ez igen!” „fantasztikus!” – vagyis elismerése egy rendkívül jó, már-már hihetetlen eseménynek. A Koreai Kulturális Központ munkatársai is ezzel a felkiáltással álltak a 10. év jelentőségének felfedezése előtt, hiszen ez az egy évtized megerősítette őket missziójuk életrevalóságában. A magyar nézők, olvasók, látogatók bizony kíváncsian várják minden évben az újabb és újabb, magyar nyelven tálalt koreai kulturális gyöngyszemeket.

A fesztivál 2017. október 25. és 29. között több helyszínen kínál kísérőprogramokat, az összesen 26 bemutatásra kerülő film mellett. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajló ünnepélyes megnyitót követően – immár hagyományosan – a teljes fesztiválmenü a Sugár moziban lesz megtekinthető, különleges, a női karaktereket középpontba állító filmválogatásnak – mint például Kim Kiduk rendező Piéta című alkotása – pedig a Premier Kultcafé ad otthont. Ugyanitt tesz pontot a filmfesztivál végére Mia Kim – The Kim Sisters élő koncertje, közvetlenül a legendás női – egyben első koreai pop – trió munkásságát bemutató dokumentumfilm vetítése után.

Debrecen, Pécs és Szeged is várja látogatóit, kulturális kísérőprogramokkal, a megszokott kimagasló körülmények között. Debrecenben az Apolló mozi, Pécsett a Civil Közösségek Háza, Szegeden pedig a Belvárosi Mozit foglalják el 2-2 napra a koreai filmgyártás remekei.

A 10. Koreai Filmfesztivál teljes programja, valamint a filmek bemutatkozó videói elérhetők a www.koreaifilm.hu oldalon, az oldalon a mozik programjára kattintva pedig a jegyfoglalás vagy vásárlás is azonnal megejthető. A jegyek ára az előző évekhez képest nem változott: 500 HUF. Egyes filmvetítéseken és eseményeken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, így érdemes mind a filmfesztivál, mind a Koreai Kulturális Központ weboldalát figyelemmel kísérni.

Ízelítő

A fesztivál nyitófilmje az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Taxisofőr, amely egyben Dél-Korea következő Oscar díjra jelölt alkotása. A Sugár moziban a nagysikerű A gyanú című film nyitja az eseményeket. A kínálatban olyan filmek szerepelnek, mint a Kadétnyomozók, az Admirális, vagy a Busan Expressz, amelyek már Koreában megdöntöttek néhány rekordot, illetve bemutatásukat követően felkapta őket a nemzetközi sajtó, mint például a Bérgyilkosnő – ami műfaját tekintve szigorúan 18 karikás jelölést kapott a szervezőktől is. Családi filmek és romantikus komédiák, nagyszabású történelmi drámák és modern társadalmi eposzok kínálják magukat napról napra. És hogy a koreai hatás teljes legyen, az eseményt kísérő kiadványban kis koreai filmes szótár, a Sugár mozi büféjében pedig koreai menü várja a nézőket!

Játékok

Természetesen idén is kíséri játék a beköszönő időszakot, a nagy érdeklődésre, és az egyöntetű nézői kéréseknek megfelelően idén mozijegyek kerülnek kisorsolásra, minden vetítésre, minden helyszínen. A játékot a Koreai Kulturális Központ és az esemény közösségi oldalain, valamint rádiós hírműsorok során érdemes keresni. Mivel a 10. Koreai Filmfesztivál a 2018-ban Pyeongchang-ban megrendezésre kerülő téli olimpiai és paralimpiai játékok 100 napos visszaszámlálási időszakára esik, a látogatók részt vehetnek még egy nagyszabású játékban. A koreai filmek vetítése alatt érdemes a székük alá lesni, hátha rálelnek egyre a „100 nap, 100 kincs” című programban elrejtett ajándékok közül. A sikeres kincskeresők a Sugár moziban található Pyeongchang2018 zónában vehetik át valódi kincseiket, és jelentkezhetnek az olimpiai játékok idejére Dél-Koreába szóló repülőjegy sorsolására.

Forrás: Koreai Kulturális Központ
,