Tim Rice-Andew Lloyd Webber: Evita – bemutató a Hevesi Sándor Színházban

1978. június 21.

Ezen a napon mutatták be Londonban Andrew Lloyd Webber és Tim Rice musicaljét, az Evitát.

Azon a nyáron turistaként másodszor voltam Angliában. A születésnapomon, július 2-án, megajándékoztam magam egy színházjeggyel, a Prince Edward Theatre-ben Harold Prince rendezésében Elaine Paige-dzsel a címszerepben bemutatott Evitára. A jegyért a színház oldalában eltöltött születésnapi tíz órányi sorbanállás mellett komoly lelkiismereti problémát okozott az egy hónapra kapott 100 dolláros turista ellátmányból „elpocsékolni” 6 fontot egy musicalre. Közel 40 év után végre megnyugodtam, megérte, hiszen most Zalaegerszegen én állítom színpadra ezt a fantasztikus művet.

Ahhoz, hogy megértsük az Evita-jelenség mibenlétét, látnunk kell, hogy a korszak mind társadalmi, mind politikai szempontból kedvezett Evitának és férjének, Juan Perónnak. A házaspár felismerte, milyen hatalmas politikai erőt jelenthetnek a választásokon megjelenő közép- és munkásréteg képviselői és közülük is a nők. A peronizmus és az Evita-jelenség elválaszthatatlanok egymástól. Az ötvenes évek elejére Eva személyi kultusza vetekedett Perónéval (ha ugyan felül nem múlta). Míg Perónban a vezetőjét, politikai szimbólumát látta a nép, addig Evita egy volt közülük, érzelmileg álltak közel hozzá.

Eva Perón egész életében attól rettegett, hogy nevét elfelejtik, de félelme alaptalannak bizonyult. Evita életét számtalanszor feldolgozták. Ezek közül a leghíresebb a Tim Rice és Andrew Lloyd Webber által írt musical, amely örökre halhatatlanná tette Eva Perónt, azaz EVITÁT! Böhm György

Szereplők:

Tim Rice-Andrew Lloyd Webber: Evita

Bemutató: 2017. október 20. 19 óra
HEVESI SÁNDOR SZÍNHÁZ, Zalaegerszeg

Forrás: Hevesi Sándor Színház