Korniss Péter: Hosszútáv – Várfok Galéria

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia legendás alakja idén ünnepli 80. születésnapját. Korniss munkássága az egyik leggazdagabb hazai fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig.

Fotó forrása: Várfok Galéria

Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak-és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

Korniss Péter, az első Kossuth-díjas fotográfus ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkásságát két kiállítással ünnepeljük: 2017. szeptember 28-án a Magyar Nemzeti Galériában, majd ezzel párhuzamosan 2017. október 18-án a Várfok Galériában nyílik nagyszabású kiállítása.

A Várfok Galériában megrendezésre kerülő Hosszútáv című kiállítás a kornissi életművet új összefüggések mentén mutatja be. Kiegészítve a Magyar Nemzeti Galéria majd’ 150 képet felvonultató gazdag válogatását itt olyan fotográfiák kerülnek bemutatásra, melyeket a magyar közönség eddig kevéssé ismert vagy még sosem láthatott. Így például a 70-es években az észak-amerikai indián rezervátumokban készített sorozatot, Korniss nemzetközi karrierjének egyik kiemelkedő fotóprojektjét. A kiállítás másik részében emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg, a kezdetektől a széki asszonyokról készített legújabb fotográfiákig. A történetekbe ágyazott képek egészen személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja és teszi az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikévé.

„Akárcsak elbírálói, kik az évek során Kornissnak ítélték az általa kiérdemelt díjakat, mindenki, aki látta munkáit, elmondhatja magáról, hogy adósa a művésznek azért a tudatos választásáért, miszerint „meg kell örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik.” Ők, és mi, azaz a tisztelői, bizonyára egyetértünk következő kijelentésével: „Fotográfusként ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak.” /Colin Ford, brit National Media Museum alapítója és első igazgatója/.

Korniss Péter: Hosszútáv
2017. október 19. – 2018. január 07.

MEGNYITÓ: VÁRFOK GALÉRIA, 1012 Budapest, Várfok u. 11.
2017. október 18, SZERDA, 19.00 és 21.00 óra között.
A kiállítást megnyitja: Novák Ferenc Tata rendező, koreográfus
A kiállítás nyitva: 2017. 10. 19. – 2018. 01. 07., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

A megnyitó Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/121243278592488/

Forrás: Várfok Galéria