Idén is különleges filmkínálattal várja a nézőket az Európai Art Mozi Nap

Premier előtti vetítésekkel és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művészmozi – köztük a Cirko-Gejzír mozi is csatlakozott, a hazai kínálatot négy friss, díjnyertes európai film mellett három magyar alkotás színesíti.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által október 15-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott. Magyarországon az az Art Mozi Egyesület tagságából 26 művészmozi vesz részt a programban, köztük a  Cirko-Gejzír mozi is.

Ezen a napon a részt vevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal várják a közönséget. Hazánkban négy új európai koprodukcióból és három magyar alkotásból áll a filmkínálat, az eseményhez csatlakozott 8 budapesti és országszerte 18 további művészmozi ezekből válogatva alakította ki október 15-i műsorát. Látható lesz a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd–német–francia–dán koprodukcióban készült A négyzet és a film cannes-i vetélytársa is, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-rel a főszerepben. Premier előtt vetítik a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven zsigerig ható westernthrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta várva várt új filmjét, az Aurora Borealis – Északi fényt és az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést. A friss filmek mellett egy magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát: a legendás rendező, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk – az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek – valamint látható lesz az elmúlt évek legeredetibb magyar mesekönyvéből készült Egy kupac kufli is.

A Cirko-Gejzír mozi vetítési programja:

  • A Pál utcai fiúk (magyar film, felújított változat, Fábri Zoltán 102′)  17.00  (12)
  • Aurora Borealis – Északi fény (magyar film, Mészáros M. 104′)  15-én 19.00 (16)
  • Happy end (francia–osztrák–német, francia nyelven magyar felirattal, M. Haneke 107′) 15-én 21.00 (16)

A vetítéssorozat minden előadására érvényesek a Cirko-bérletek.

A 2. Európai Art Mozi Nap magyarországi vetítéssorozata a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes ismertető a www.cirkogejzir.hu honlapon olvasható.

Forrás: Cirko Film