NoBabel: a zene megérti a kamaszokat – Új sorozattal várja a tizenéveseket a Pannon Filharmonikusok, hogy ők is megértsék a zene nyelvét

Lerántja a leplet a komolyzenét övező sztereotípiákról a Pannon Filharmonikusok és olyan beavató sorozatot indít #NoBabel néven a 14-18 éves korosztálynak, ami eddig még nem látott formában vezeti be a fiatalokat a Kodály Központ számukra átalakított hangversenytermébe és ezzel együtt a komolyzene színes és érdekes világába. Az évad során négy koncertre várják a kíváncsi tiniket, akik humoros, de tartalmas módon egy-egy témán keresztül, egy különleges meghívott vendég segítségével tapasztalhatják meg, hogy valóban egy nyelvet zenélünk. A koncertek házigazdája a Virtuózokból és a Bartók rádióból ismert Bősze Ádám. A zenekar karmestere Vass András lesz.

Mit nekünk bábeli zűrzavar, ha mindannyian érthetjük a zene nyelvét?! – teszi fel a kérdést a Pannon Filharmonikusok, magyarázatot adva a sorozat elnevezésére is. A formabontó, laza és humoros zenei beavató a saját nyelvén szólítja meg a 14-18 éves korosztályt, akik rendhagyó módon tapasztalhatják meg, hogyan kapcsolódik a zene a mindennapi életükhöz, miközben átélhetik, hogy az élő koncert élménye semmihez nem fogható.

A #NoBabel sorozat helyszín a Kodály Központ párnákkal és babzsákokkal berendezett hangversenyterme, hogy a fiatalok kényelmesen, hétköznapi öltözékben, kötetlen formában élvezzék a Pannon Filharmonikusok műsorát.

Október 14-i sorozatnyitó koncerten egy buddhista tanító segítségével a csendtől a zenéig kalauzolják a résztvevőket, miközben az ütősök színes kavalkádja mutat rá a zaj és a zene különbségére. Az est során a színpad nappalivá változik, ami egyben hangszerként is funkciónál majd a művészeknek John Cage Living Room Music című darabjában. Kiderül, vajon a madarakat a szél hajtja-e, és megtudjuk, hogyan zenél egy profi egyszerű fadarabokon.

A négy koncert időpontja és témája:

 1. október 14., szombat 18.00 – A csendtől a zenéig
  Vendég: egy buddhista tanító
 1. december 2., szombat 18.00 – Pénz, hatalom, ármány
  Vendég: egy sikeres üzletember
 1. március 10., szombat 18.00 – Szerelem
  Vendég: kiváló táncosok
 1. április 14., szombat 18.00 – Varázslat
  Vendég: egy illuzionista

Az oklevél most egy koncertjegyet ér! Azok a fiatalok, akik rendelkeznek oklevéllel arról, hogy az iskolán kívül bármilyen más tevékenységben (sport, szavalás, ének, tanulmányi verseny stb.) elismerték már részvételüket, a Pannon Filharmonikusok első koncertjére ingyenesen vehetik át jegyüket. Az oklevelüket a koncert előtt a Kodály Központ jegypénztárában felmutatva tudják tiszteletjegyüket átvenni és a nézőtérre bemenni.

Forrás: Pannon Filharmonikusok