Múzeum+ FOLKLÓR

Múzeum+ FOLKLÓR
2017. október 12., csütörtök, 18.00–22.00

Ismét Múzeum+ est a Magyar Nemzeti Galériában: esti nyitva tartás tárlatvezetésekkel, beszélgetéssel, új kiállítással, koncerttel, workshoppal. Az októberi Múzeum+ tematikája a Folklór. Maga a népművészet, a népdalok, táncok, viseletek világa. A 19-20. századi művészet számtalanszor merített inspirációt a folklórból, így ezen az estén bemutatjuk a népi életképeket, és szó lesz a folklór idillinek vélt világáról is. Korniss Péter fotóművész életmű-kiállítása mellett maga a művész is vendégünk lesz egy beszélgetésre. Vendég tárlatvezetőink Berecz István kétszeres Aranysarkantyús táncművész és Csík János Kossuth-díjas népzenész és zenésztársai, valamint Őze Áron színművész lesznek. A talpalávalót a népzenei hagyományt szabadon variáló, a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel összekapcsoló Góbé zenekar húzza, a borokat pedig Balla Géza pincészete kínálja az Arad-Ménesi borvidékről.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.15 BERECZ ISTVÁN kétszeres Aranysarkantyús táncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője
19.30 CSÍK JÁNOS hegedűművész, zenésztársai és ŐZE ÁRON színművész

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.15 The Reality of Miracles – Hungarian Saints and Their Legends in Gothic and Baroque Art. – Guided tour in English with Fatima Rébay in the Gothic and Baroque collections.
19.00 és 20.45 Magyar népi életképek itthon és külföldön – Mertus Ágnes tárlatvezetése a Munkácsy kiállításon
19.15 és 20.30 Folklór – Idill?/Valóság? – Realisztikus barangolás Koós Nikolettel a 20. századi gyűjteményben

18.00-18.30 Élő Gyűjtemény / Múzeumi szobrok- Kortárs reflexiók NO.2.
A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek. A kortárs reflexiókat és a forrásul választott múzeumi szobrokat együtt, egyfajta „gerillakiállításon” mutatjuk majd be, havonta változó helyszíneken a gyűjteményen belül.
A projekt második szoborpárja Somogyi József (1916–1993) Bányász, illetve Drabik István (1969) Lépő című 2016-ban készült kortárs reflexiója.
A megnyitón Szeifert Judit kurátor Drabik István szobrásszal beszélget.
A kortárs művel először a Múzeum+ este közönsége találkozhat!

19.00-20.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Képfolyam(at)ok
Folyamatos emlékezet címmel látható kiállítás Korniss Péter fotográfiáiból. A beszélgetésen az idén éppen nyolcvan éves művész mellett két olyan fiatalabb kollégáját, részben „tanítványait” kérdezzük, akik több szálon is kapcsolódnak a mesterhez – és így hát persze főleg arról, hogy mi adható tovább, mi tanítható és mi tanulható meg, mi hasznosítható a fiatalabbak számára a fotográfiából, a kornissi életműből.

A beszélgetés résztvevői:
Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, a Nemzet Művésze, Móricz-Sabján Simon fotóriporter, a Pictorial Collective fotóriporter-társaság alapító tagja és Pettendi Szabó Péter szabadúszó fotográfus, filmes, látványtervező, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotó szakának tanára. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

20.15 KONCERT: Góbé zenekar
A hattagú budapesti zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Produkciójuk népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új és mindenki számára élvezhető formában.
Kiss B. Ádám – hegedű, brácsa, ének, vokál | Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál | Egervári Mátyás – cimbalom, brácstambura, fúvós hangszerek | Csasznyi Imre – basszprímtambura, ének, vokál, brácsa | Tímár Márton – nagybőgő | Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, ének

18.00 – 21.30 WORKSHOP
Tulipános láda újragondolva
Színes néprajzi motívumokkal, papír kelengyés láda és nyomdakészítés.

BOR Balla Géza Pincészet (Ménesi borvidék, Arad-Hegyalja)

TEAHÁZ Big Ben

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
, ,