Kedden kezdődik az Urániában a 12. Román Filmhét

Műfajilag sokszínű kínálattal és nagy fesztiválokon is sikerrel szerepelt filmekkel érkezik az Uránia Nemzeti Filmszínházba október 10-től 15-ig a 12. Román Filmhét. A Román Kulturális Intézet és a Filmszínház együttműködésében megvalósuló programban hat játék- és egy dokumentumfilm, valamint egy rövidfilm-blokk várja az érdeklődőket. A román új hullám alkotói közül Radu Jude és Calin Peter Netzer egy-egy alkotással, Adrian Sitaru pedig két filmmel képviselteti magát, de a legújabb generáció filmjei is vászonra kerülnek.

A filmhetet az idei Berlinale versenyprogramjában bemutatott és a vágói munkáért Ezüst Medvével jutalmazott Ana, mon amour egy-egy vetítése foglalja keretbe október 12-én és 15-én. Calin Peter Netzer rendező – aki Anyai szív című filmjével 2013-ban ugyanitt elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat – ismét a legmélyebb emberi érzések természetrajzát kutatja – ezúttal egy szokatlan szerelmi történetben, amelynek megtekintése elsősorban a felnőtt nézőknek ajánlott. Hősei Ana és Toma, akik az egyetemen ismerkednek meg, és azonnal egymásba szeretnek. Ám hamarosan kiderül, hogy Ana neurózisban szenved, ami komoly próbatétel elé állítja Tomát, és lassanként falat von kettejük köré. A keddi nyitóvetítésen, amely regisztrációval látogatható, a női főszereplő, Diana Cavallioti színésznő lesz az Uránia vendége.

Szintén kétszer lesz látható (október 11-én és 14-én) Paul Negoescu Két sorsjegy című alkotása, amely a vígjáték műfaját képviseli a programban, és a 2017-es Gopo Gála közönségdíjával büszkélkedhet. Az 1984-es születésű Negoescu az új hullám utáni nemzedék tagja, de követi az előttük járó generáció trendjeit, legalábbis ami a fekete humort illeti. Második filmvígjátéka, a Két sorsjegy Caragiale azonos című novellájának laza adaptációja: road movie egy Daciával, amely a Filmtett méltatása szerint „görbe tükör a romániai hétköznapokról, ami előtt megállva muszáj a könnyekig nevetni”. A film érdekessége, hogy állami támogatás nélkül készült: a rendező online gyűjtött rá pénzt, a szerepeket pedig minimális honoráriumért az Actorie de Film színésziskola alapító színészei és hallgatói játszották el (az iskola az új hullám nyitányaként is emlegetett A zseton és a beton alkotóinak műhelye).

Thriller is szerepel a műfajilag vegyes válogatásban: október 11-én este vetítik Bogdan Mirica első rendezését, a Kutyák című filmet. Az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában szerepelt és a filmkritikusok FIPRESCI-díjában részesült alkotást egyes kritikusok a Coen testvérek Nem vénnek való vidék című filmjéhez hasonlították. Már-már tapintható félelemérzet hatja át az isten háta mögötti, dobrudzsai faluban játszódó maffiatörténetet, amely az ártatlan főhős szemszögéből tárul fel előttünk, és amellyel Mirica továbbviszi és meg is haladja a román új hullám hagyományait.

Adrian Sitaru filmjei (Sporthorgászat, A legjobb szándék, Házi Á(lla)tok) évek óta állandó szereplői a Román Filmhétnek. A szerzőtől ezúttal két új munkát is láthatunk. Az október 13-án műsorra kerülő Törvénytelen egy család és azon belül egy testvérpár történetét és törvénytelen szerelmét meséli el. A sok improvizációval felépített elbeszélésben fontos szerephez jut a basáskodó orvos apa, a besúgás, elhallgatás és konformizmus. A filmet a Berlinale Forum szekciójában vetítették, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját nyerte. A másik film a Fixeur című oknyomozó dráma, amely egy újságíró asszisztensről szól, aki Franciaországból kiutasított kiskorú prostituáltakról készít anyagot, és eközben húsba vágó etikai kérdésekkel szembesül. Az Uránia-beli vetítésen, október 15-én, vasárnap jelen lesz a főszereplő, Tudor Istodor és Molnár Levente színész, a film casting directora.

A filmhét keretében vetítik még Radu Jude negyedik nagyjátékfilmjét, a Sebhelyes szíveket, amely a 29 éves korában elhunyt Max Blecher önéletrajzi regényéből készült. A filmdráma 1937-ben játszódik egy Fekete-tenger parti szanatóriumban, ahová csonttuberkulózissal érkezik a húszas évei elején járó Emanuel. A filmdráma a 69. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíjában és Don Quijote-díjban részesült. Érkezik a filmhétre egy dokumentumfilm is: A Petrilla bolygó, Andrei Dascalescutól, egy haldokló dél-erdélyi bányászvároskában, az Osztrák-Magyar Monarchia idején kiépült Petrillában játszódik, ahol egy volt bányász megpróbálja művészeti akciók segítségével egyben tartani a város közösségét. Egy izgalmas rövidfilm válogatás is szerepel a programban az elmúlt évek négy díjnyertes alkotásával (Írott/Íratlan; Ana visszatér; A hálózat elérhetetlen; Eladó álmok).

A Román Filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet leghosszabb múltra visszatekintő rendszeres rendezvénysorozata, amelyet az Uránia Nemzeti Színházzal közösen szervez több mint egy évtizede, hogy bemutassa Románia legfrissebb filmes termését.

Bővebb információ a filmekről az Uránia weboldalán: www.urania-nf.hu

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház