„A mesterséges intelligenciára alkotópartnerként, a technológiára pedig inspirációs forrásként tekintünk.” – Valencia James

AI_am (SE, HU): AI am here
2017. október 10. 20.00 óra
PREMIER
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Október 10-én a Trafóban debütál Valencia James, az itthon már jól ismert barbadosi táncos és alkotótársai multimédiás táncelőadása az AI am here, amely a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kulturális, társadalmi és művészeti kérdéseket a kortárs táncon keresztül vizsgálja. A darab a 2013-ban alapított AI_am alkotócsoport – egy koreográfus, egy kutató és kreatív technológusok – egyedülálló nemzetközi együttműködésének eredménye. A produkció hátterébe a közönség is betekintést nyerhet az előadás utáni közönségtalálkozón.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Az előadásban Valencia James táncpartnere egy olyan mesterséges intelligencia, amelyet az AI_am alkotócsapata négy éve fejleszt. Ez idő alatt sikerült megalkotniuk egy olyan szoftvert, amely önállóan is képes az improvizációra egy előzetesen rögzített mozdulatsor alapján. Eddigi eredményeiket már több nemzetközi konferencián is bemutatták a Svéd Kulturális Nagykövetség támogatásával, a legnagyobb szabású ezek közül az IJCAI volt, az egyik legjelentősebb esemény a Mesterséges Intelligencia kutatásának területén.

Az előadásban kivetítve jelenik meg az MI, tökéletes formájának megtalálása rengeteg kísérletezést igényelt. Ezek során az előadás fő kérdéseinek megoldásához is egyre közelebb került a csapat: lehet-e alkotópartnerként tekinteni egy gépre, tud-e inspirálni egy szoftver, hogyan használhatjuk a művészetben azt a technológiát, mely a mindennapi életünket is megkönnyíti?

 „A jelenlegi táncstílusom részben az avatárral közös interakciónak is köszönhető.
A másik meglepő eredmény az volt, hogy az avatárral szinte ugyanúgy tudtam kapcsolatba kerülni, mint egy emberi táncossal. Az évek során az alkotópartneremmé vált, akivel kezdek empatikus lenni. Még nevet is adtam neki, Mercenek hívom.:)” Valencia James

Ebben a viszonylatban a gépek már nem csupán technológia eszközök, hanem olyan médiumok, amik közelebb vihetnek minket önmagunk, a múltunk és akár a jövőnk megértéséhez is.

A produkció 5 ország alkotóinak közös munkájából jött létre, az előadás látványvilágáért pedig egy magyar fejlesztőcsapat, a XORXOR felel. Papp Gábor és Hajdú Gáspár a kutatás kezdete óta benne vannak a projektben.

„Egyrészről a motion capture megoldások feltérképezése, másrészről a vizuális ötletek prototipizálása és kidolgozása volt a szerepünk. Az októberi darabban mi elsősorban a vetített vizualizációkért felelünk.” XORXOR, kapcsolj.be

A táncot kiegészítő különleges látványvilág és az experimentális hanghatások egy olyan sajátos világot idéznek meg, amelyben már elmosódik a határ emberi és gépi között. De a technológiai háttér csak egy adalék az előadáshoz, nem helyettesíti a táncot. A színpadon kibontakozó koreográfia is elegendő ok arra, hogy ellátogassunk a Trafóba október 10-én.

Az előadás a Trafó smART! sorozatának és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál része.

ALKOTÓK ÉS KÖZREMŰKÖDŐK
Koreográfia: Valencia JAMES
Előadók, társalkotók: Valencia JAMES, LAKATOS-VARGA Boglárka, Nea LANDIN
Koreográfiai konzulens: Nina KOV
Tanácsadó, dramaturg: ARDAI Petra
Látvány- és jelmeztervező: Linnea BÅGANDER
Fénytervező: Tanja RUEHL
Zene és hang: Scott CAZAN
Technikai menedzser: ÉLTETŐ András
Kutatás és kreatív koncepció: Valencia JAMES és az alkotói csapat
Technológia és koncepció konzulens : BOGNÁR Botond
AI kutatás és fejlesztés: Alexander BERMAN
Kreatív technológia: HAJDU Gáspár, PAPP Gábor / XORXOR
Produkciós menedzser: KOVÁCS Andrea / Let it Be! art agency
PR menedzsment: FARKAS Zsuzsanna
Támogatók: Swedish Arts Grants Committee, Swedish Arts Council, Life Long Burning, European Commission Culture Program, EMMI, NKA
Koproducer: Scene44, n + n Corsino, Marseille, 3:e Våningen
Partner: Workshop Foundation
A projekt az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával valósul meg.

További információ az előadásról:
AI_am weboldal: http://aiamproject.org/
AI_am Facebook oldal: https://www.facebook.com/AI.am.project/
AI am here Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/850048018469321/
Valencia James honlapja: https://valenciajames.com

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza
,