Erdei Krisztina kapta az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat – Szakmai zsűri választotta ki a Budapestet egy évig az ösztöndíj keretében fotózó művészt

A szakmai zsűri döntése értelmében Erdei Krisztina kapta a 2017-es Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A nyertes egy évig tizenkét hónapos, havi nettó 100 000 Ft-os díjazásban részesül. A Budapest Főváros Önkormányzata által, a Capa Központtal szakmai partnerségben kiírt ösztöndíjra hetven pályázat érkezett, közülük az öttagú szakmai kuratórium először hét főre szűkítette az esélyeseket: a nyertes mellett Bakonyi Zsuzsa, Czigány Ákos, Déri Miklós, Hermann Ildi, Somorjai Balázs, Szalay Krisztina került a shortlistre.

Díjátadó – Fotó forrása: CAPA Kortárs Fotográfiai Központ

A pályázóknak a portfóliójuk mellett a tervezett Budapesttel kapcsolatos témájukat is be kellett adniuk: Erdei Krisztina a néhány éve lebontott budapesti „Dzsumbujról”, illetve az ott lakott közösség továbbéléséről tervez sorozatot. „Azért pályáztam, mert az eddigi ösztöndíjasok névsora, a zsűri tagjai és az ösztöndíj küldetése számomra mind elfogadhatóvá teszik a pályázatot. Nagyon örülök, hogy a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj keretében egy olyan fotósorozat létrejöttét támogatják közpénzből, amely a szociális lakhatás problematikus kérdéskörét járja körül, és ezáltal azokat az embereket segítik, akik nehezebben élnek az önérvényesítés eszközeivel. Az mondhatja el magáról, hogy ismeri saját városát, aki annak minél többféle rétegét, egyedi színezetű mozaikját összerakta – ezért fogok dolgozni az elkövetkezendő egy évben” – mondta a nyertes, aki a díj értelmében jövő szeptemberben a Mai Manó Házban és a kiállításhoz készült katalógus formájában mutathatja be elkészült sorozatát. A pályázó érdemei közt, a téma terén végzett hároméves kutatómunkán túl, a zsűri kiemelte Erdei egyéni, különleges képi világát, illetve a dokumentarista és a konceptuális fotó jegyeit egyaránt tükröző látásmódját.

A korábbi években mind a szakma, mind a közönség körében nagyon népszerű ösztöndíjat 2012 után indították újra azzal a céllal, hogy minőségi, aktuális és évente eltérő művészi szemszögből készített képsorozat készüljön Budapestről.

Erdei Krisztina – Fotó forrása: CAPA Kortárs Fotográfiai Központ

A korábbi években mind a szakma, mind a közönség körében nagyon népszerű ösztöndíjat 2012 után indították újra azzal a céllal, hogy minőségi, aktuális és évente eltérő művészi szemszögből készített képsorozat készüljön Budapestről.

„A Fővárosi Önkormányzat több, hosszútávú célt kíván megvalósítani az ösztöndíj folyamatos évről-évre tervezett kiírásával. Az innovatív és fenntartható városimázs építésen túl arra is gondoltunk, hogy nemzetközi és testvérvárosi kapcsolataink erősítésében is nagy szerepet szánnánk a legkiemelkedőbb fotósorozatoknak. Úgy gondolom, hogy fontos tapasztalatokat nyerhetünk abból, ha látjuk az évente eltérő művészi szemszögből készített képsorozatokat, amelyek megörökítik Budapest folyamatos fejlődését, szépülését, változásait, lendületes sokszínűségét” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

Kőrösi Orsolya, Szalay-Bobrovniczky Alexandra – Fotó forrása: CAPA Kortárs Fotográfiai Központ

„Az ösztöndíj segítségével egy város arculatát, jelenét, szövetét, az itt élőket lehet dokumentálni, egy sorozat pedig még izgalmasabb lehetőséget ad egy fotós számára. Az ösztöndíj remélhetőleg többéves eljövendő történetében a műfaj változatos nyelvén beszélő alkotások úgy tolmácsolják majd a városi tájat és tájrészleteket, élethelyzeteket és kontextusukat, hogy azokból mozaikszerűen bontakozik ki Budapest fényképekből megrajzolt arcképe” – mondta az ösztöndíjról Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház ügyvezetője.

A fővárosi Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, a Főpolgármesteri Hivatallal közösen, amelynek keretében tizenegy éven keresztül évente egy kiváló fotográfus kapott támogatást arra, hogy a koncepcióként beadott tematikáját követve elkészítse sorozatát a magyar fővárosról. Az ösztöndíj egyik kiemelt eseménye és a Mai Manó Ház egyik legsikeresebb kiállítása volt a Budapest Pozitív címmel 2012 nyarán bemutatott összefoglaló tárlat.

Korniss Péter – Fotó forrása: CAPA Kortárs Fotográfiai Központ

Erdei Krisztina Szegeden született, 2001-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem filozófia és politikaelmélet szakán, és tanult az ELTE mozgóképelmélet szakán is. 2002-ben barátaival alapította meg a Lumen Fotóművészeti Alapítványt, amelynek jelenleg is tagja. 2004 és 2006 között Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas, 2007-ben jelent meg első fotóalbuma. 2009 óta Magyarországon a Godot Galéria képviseli.

Az ösztöndíj odaítéléséről döntő zsűri tagjai voltak: Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Gellér Judit, a Capa Központ kurátora, Készman József művészettörténész, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója és Móricz-Sabján Simon, korábbi Budapest Fotográfiai ösztöndíjas fotográfus.

Az eddigi ösztöndíjat elnyert alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000)
Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002)
Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003)
Dezső Tamás: Józsefváros (2004)
Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005)
Stalter György: Város a városban (2006)
Simon Márk: Fürdőváros (2007)
Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008)
Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010)
Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)
Móricz-Sabján Simon: Moszkva-tér (2012)
Erdei Krisztina (2017)