Rómában tegnap Szőnyi Zsuzsa megemlékezést tartottak

Nagy sikerrel zárult a Római Magyar Nagykövetség és a Római Magyar Akadémia tegnapi közös megemlékezése Szőnyi Zsuzsáról, Szőnyi István festő lányának születése napján (1924. okt. 2.).

Fotó forrása: Római Magyar Akadémia

Délelőtt Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás volt római lakhelyén travertin emléktábla került elhelyezésre. A táblaavatáson Róma Műemlékvédelmi Hivatalának vezetője, Maria Vittoria Mancinelli röviden megemlékezett a Szőnyi – Triznya házaspárról, akik 1949-ben telepedtek le Róma San Saba negyedében, pontosan a Via Annia Faustina, 19. házszám alatti épületében, ahol az általuk létrehozott ún. Triznya kocsma 1960-2011 között működött. A „kocsma” látogatói valamint a házaspár barátai közül külön figyelmet szentelt az Olaszországban igen kedvelt és olvasott Márai Sándor írónak; Tolnay Károly (Charles de Tolnay) művészettörténész, világhírű Michelangelo szakértőnek, aki rövid római itt tartózkodását követően Firenzében telepedett le, ahol a Casa Buonarotti igazgatójaként tevékenykedett; továbbá megemlítette Békés Gellért, teológust, aki évekig a Sant Anselmo bencés kolostor meg a Gregorián Egyetem tudós tanára volt, valamint a Katolikus Szemle szerkesztője. Végül megemlítette Peskó Zoltán karmestert, zeneszerzőt, a bolognai Operaház volt igazgatóját. Dr. Puskás István, a római Magyar Akadémia igazgatója, köszöntőjében kiemelte a római magyar történelmi és kulturális emlékek fontosságát az utókor számára.

Fotó forrása: Római Magyar Akadémia

A megemlékezés tegnap este egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Falconieri Palotában, a Római Magyar Akadémia székhelyén, ahol Pál József italianista, egyetemi professzor; P. Harsányi Pál Ottó ferences, a római Pápai Szent Antal egyetem erkölcsteológusa; Ugo Detti, nyomdász; Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársa valamint Gilberto Martinelli, rendező felelevenítette  a. Triznya kocsma történelmi és kulturális szerepét. A megemlékezés 20.30 órakor Bekker Dániel zongoraművész Liszt emlékhangversenyével fejeződött be.

Fotó forrása: Római Magyar Akadémia

Forrás: Római Magyar Akadémia