Októberi koncertkalauz

Amilyen változatos színekben köszönt be az ősz, olyan sokszínű programfelhozatallal készül a Pannon Filharmonikusok októberben.

Az energiaáramlás jegyében meghirdetett évadban szinte meg sem lepődhet a pécsi közönség, hogy a szeptemberi évadnyitást követően sem hagy alább a Pannon Filharmonikusok lendülete. Októberben kilenc alkalommal töltik meg a Kodály Központ hangverseny-, előadó-, sőt próbatermét is, hiszen a tavaly debütált Művészbejáró előadásaira ott várják a közönséget. Folytatódnak a rendkívül népszerű Babzsák és Csigaház programok, azonban idén már a 14-18 éves korosztályt is várják a #NoBabel koncertekre, ahol egyedi előadó – #buddhista #táncos #bróker #bűvész – teszi izgalmassá az adott este témáját. Koprodukciók során 60 éves jubileumi koncertet és jótékonysági hangversenyt is rendez októberben a Pannon Filharmonikusok.

Nagy sikerrel debütált a tavaly indított bensőséges kamarasorozat, melyben a zenekar a PFZ próbatermébe invitálta a közönséget. Az estek során a muzsikusok nemcsak a különleges helyszínnel hozták közelebb a zenét, hanem azáltal is, hogy legkedveltebb műveik közül válogatták ki az előadásra szánt darabokat. Október 5-én ismét különlegességekkel – köztük Gershwin, Joseph Kosma, Franz Danzi vagy Brahms műveivel – és egyedi kamaraformációkkal várja a kíváncsi zenebarátokat a Művészbejáró.

Az évadnyitó hangverseny után októbert 12-én is színpadra áll a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus. A koncert valódi csemege a barokk zenei kedvelőinek, melyben a Harmonia caelestisből készült keresztmetszettel a korszak kiemelkedő magyar alkotásából is ízelítőt kap a közönség. Közvetlenül a hangverseny előtt, 18.00 órai kezdettel barokk beavató lesz a Kodály Központban. A díjmentes ismeretterjesztő előadással Vass András, a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus művészeti vezetője igyekszik segítséget nyújtani a barokk koncertek befogadásához, hogy értelmezhetőbbé váljon és kiteljesedjen a zene által nyújtott élmény.

Mit nekünk bábeli zűrzavar, ha mindannyian érthetjük a zene nyelvét?! Formabontó, laza és humoros zenei beavató koncertsorozatot hirdet #NoBabel néven 14-18 éveseknek a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. A négy alkalom négy témát jár körül Bősze Ádámmal, Vass Andrással és egy-egy különleges vendég segítségével. Október 14-én a csendtől a zenéig kalauzolják a résztvevőket.

A Mecsek Kórus Pécs egyedi kincseként 60 éve áll a zene és a város szolgálatában, mely jubileumot a Pannon Filharmonikusokkal közösen szervezett koncerten ünnepli meg október 17-én a Kodály Központban. A hat évtized eltelik, akár egy pillanat, azonban a kórus életét a zeneművek és a közösség egysége teszi teljessé. Kórusok, énekesek, karnagyok és a Pannon Filharmonikusok a Kodály-emlékév keretében válogatott kórusművek és Kodály Zoltán egykor Pécsett bemutatott Missa brevisének előadásával igazi ünnepi hangulattal várja a pécsieket.

A Kerek Világ Alapítvány javára rendezett jótékonysági hangversenyen páratlan baráti összefogásnak lehet szem- és fültanúja október 21-én a közönség. Az est során a Pannon Filharmonikusok muzsikusai baráti körben különböző formációkban lépnek színpadra. A Philharmonic Brass Quintet a koncert előtt az előcsarnokban köszönti a közönséget, majd a halmozottan sérült gyermekek támogatására adott koncert nyitányaként Kiss Szabolcs harsonaművész dalszerzői és énekesi bravúrjait hallhatjuk formabontó, felnőtteknek énekelt gyermekdalokban. A Pannon Big Band hiánypótló formációja új színt visz Pécs zenei életébe, végül a koncert második felében a Pannon Filharmonikusok Beethoven V. „Sors” szimfóniáját adja elő. Egyedi koncert, egyedi fellépőkkel, egyszeri alkalommal egy nemes célért.

A hónap legvégén, október 31-én a zeneirodalom talán egyik legismertebb műve, Mozart utolsó és egyben egyik legjelentősebb alkotása szólal meg az elhunytak emlékére. A bensőséges zenei élmény mellett az elmúlt évek hagyományát folytatva a hangverseny kezdete előtt a közönség tagjai mécsesek meggyújtásával emlékezhetnek szeretteikre a Kodály Központ bejáratánál.

Aki tehát változatos és egyedi komolyzenei programra éhezik, életkorának és ízlésének megfelelő, a Pannon Filharmonikusok színvonalas programjai közül szemezgethet egész októberben.

Forrás: Pannon Filharmonikusok
,