Finisszázs – Karády Katalin legismertebb dalaival búcsúztatjuk plakátkiállításunkat

Zárórendezvényéhez ér A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kiállításunk. A nagysikerű tárlat finisszázsán felidézzük a 20. század jelentős filmjeit. Hiszen ki ne gondolna nosztalgiával a Meseautó, a Hyppolit, a lakáj vagy a Dunaparti randevú című filmekre? És ki ne kacagna fel, amikor Kabos Gyula töretlen sikerű szórakoztató jelenetei kerülnek szóba?

FOTO: Fortepan/MAGYAR RENDŐR adományozó

Az eseményen a szakmai tárlatvezetések mellett bemutatjuk Péter Zsolt színháztörténész Ne kérdezd, ki voltam – Karády Katalin, a díva emlékére című kötetét. Ennek kapcsán kerekasztal-beszélgetés keretében elevenítjük fel a magyar hangosfilm kezdetének emlékezetes pillanatait. Barbinek Péter színművész híres filmjeleneteket elevenít föl, Gallusz Nikolett énekes, színművész előadásában pedig Karády Katalin legismertebb dalai szólalnak meg.

A szakmai záróesemény időpontja: 2017. október 7. 16 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Ars Librorum Kiállítótér

A kiállításról:

A magyar filmtörténet jelentős mérföldkövének számít az 1931-es esztendő: ebben az évben készült el az első magyar hangosfilm, A kék bálvány. Az ezt követő 13 évben több mint 360 alkotás született, köztük számos olyan nagy siker, mint a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó. A kiállításban a művészet- és filmrajongó közönség megismerheti a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát a plakátokon keresztül.

A plakátokat szemlélve nyomon követhető, hogy a filmkészítők és a korabeli plakátkészítő művészek hogyan kívántak kedvet csinálni egy-egy filmhez. Ebben az időszakban az volt az uralkodó nézet, hogy elsősorban a filmben szereplő színészek nagyméretű portréival lehet eladni egy filmet. Ahogy a kiállításhoz készült kötetből is kiderül: „Teljesen mindegy volt, hogy milyen volt a film, ha Jávor Pál vagy Karády Katalin rajta volt a plakáton, a néző bement”.

A kiállítás megvalósulását a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár közös kutatómunkája előzte meg. Az OSZK-ban látható kiállítás e tárlat anyagának legnagyobb részét mutatja be.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár