„Szájber gyerek” – Rövidzárlat a Kolibri Színház műsorán

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A gyerekszínházak felelőssége egyre nagyobb abban is, hogy az éppen aktuális – a gyerekek figyelmét és szüleik vásárló erejét lekötő -, leginkább technikai trendekkel szembe menve, minőségi kortárs, aktuális előadásokkal vonják nézőik közé az éppen kamasz korosztályt, amelyhez maximálisan kíváncsivá kell tenni leendő közönségüket.

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A Kolibri Színház most pont ezt kísérli meg, legújabb, a 12-15 éves korosztálynak szánt előadásával, amelyben – ismét – az internet világát, annak veszélyeit is körbejárja, humoros és színháztechnikai szempontból is újszerű megközelítésben. A Platform Shift+ nemzetközi együttműködés keretében, a tallinni VAT Teaterrel közösen létrejött előadásuk, a Rövidzárlat középpontjában ugyanis az áll, mi történik azzal a rengeteg információval, amelyet a közösségi és egyéb oldalakon nap, mint nap megosztanak, megosztunk.

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A Vidovszky György rendezésében létrejött, bő órás, humoros és a kivitelezési technikák szempontjából is aktuális előadásban azonban nem csak a célkorosztály kap éles kritikát internet használati szokásaiért, de a számukra mintát mutató szüleik is. A történetben ugyanis egy, az internetezési szokásait tekintve átlagos, négytagú család életébe kapcsolódhat be a közönség, nem csak a valóságban, de az őket befonó virtuális térben is. A család három tagja már komoly internetfüggő, és őket az úgynevezett Süti Akadémia frissen végzett diákjaiból alakult Smart Kommandó szeretné egy kísérlet eredményeként még boldogabbá tenni. A Faludi családban ettől azonban beindul az a közönséget megnevettető és felébresztő őrület, amelynek egy szerverhiba vet véget. Az emberek többsége, okostelefonokon kommunikál nap mint nap. Sokszor nem csak fizikai értelemben távol lévő ismerőseivel, de akár a vele együtt élő családtagjaival, osztálytársaival is. Feltűnik az azonban bárkinek, mennyire nem természetes dolog az, hogy a telefonunk minden előző lépésünkre emlékszik, kedvünkre való reklámokkal keres meg minket?

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A színdarab két síkon, két dimenzióban játszódó történetével amellett, hogy azt is megjeleníti mi játszódik a virtuális térben, a kijelző, az internet rabjává váló személyiségeket is analizálja. Az előadás humorát, aktualitását tekintve igazi sikerdarab lehet a korosztály és a velük együttműködő minden generáció számára. A gyors váltások, a fények, a technikai eszközök sokasága garancia arra, hogy magával ragadja és elgondolkoztassa a közönségét. Hiszen olyan alapvető emberi értékekre irányítja rá a figyelmet, amelyek az internethasználatunk áldozataivá válnak. Ilyen a személyes jelenlét fontossága a baráti, a családi, kollegiális kapcsolatainkban és a szerelemben.

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Rövidzárlat – Fotó forrása: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A forgatókönyvet Vidovszky György, Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján Eck Attila írta. A báb-, díszlet és jelmeztervező Inga Vares, a báb-kivitelezésért Mátravölgyi Ákos felel. A digitális design Zádor Tamás, a mozgás Gyevi-Bíró Eszter munkája, a zeneszerző Monori András. A rendező munkatársa Hajsz Andrea, az előadás rendezője Vidovszky György. A főbb szerepeket Krausz Gábor, Nizsai Dániel, Blahó Gergely m.v., Alexics Rita, Fehér Dániel és Bárdi Gergő játsszák.

Rövidzárlat, Vidovszky György, Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján írta Eck Attila, Kolbiri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A címben szereplő „Szájber gyerek” szóösszetétel a Kistehén zenekar hasonló című számából lett átvéve.

 

,