Gazemberek Testvérisége (Towarzystwo Szubrawców): SLAVS AND TATARS

A 2006 óta aktív, lengyel-iráni/amerikai művészkollektíva egymástól látszólag távol eső kulturális jelenségekkel foglalkozik. Elsősorban arra a hatalmas területre koncentrál az anonim művészekből álló csoport, mely az egykori berlini faltól keletre, a kínai Nagy Faltól pedig nyugatra helyezkedik el az európai és ázsiai kultúrák találkozásánál, a legkülönfélébb történeti hagyományok és társadalmi szokások metszetében. Munkáik köznapi tárgyak, archív dokumentumok és nyelvi jelenségek mentén, gyakran az abszurd humor segítségével fejtenek fel társadalmi folyamatokat és történelmi összefüggéseket.

A Slavs and Tatars ezúttal egy olyan installációt mutat be, mely tulajdonképpen nem más, mint egy savanyítólé-bár. A címet – Gazemberek testvérisége (Towarzystwo Szubrawców/) – egy a 19. századi, azóta jobbára elfeledett, Vilniusban működő irodalmi társaságtól kölcsönözték. A társaság ironikus, maró gúnnyal megírt szatíráiról vált híressé, melyek a romantikus nemzedék fontoskodó, vátikus és nacionalista érzelmektől fűtött beszédmódjával szemben kívántak fellépni. A Slavs and Tatars saját művébe emeli a társaság jellegzetesen hétköznapi nyelvezetét, egy afféle „utcakő-prózát”, valamint a nemzeti identitás kérdését is kozmopolita nézőpontjukból szemléli.

Így kerülhet az installációba egy évszázados konyhai praktika, a savanyítás, ami itt az anyaország és a hatalom romantikus képzeteinek fermentálására, megerjesztésére szolgál. A Pickle Politics (Savanyúság-politika) című műegyüttesük főszereplője maga a savanyúság mint a kelet-európai országok nemzeti identitásainak és büszkeségének rekvizituma. Savanyúság helyett azonban inkább fanyar humor jellemzi, ahogyan a projekt egyes művei a paternalisztikus, nacionalista vágyálmokat mutatják be: a bevált népi gyógymódot a hatalom delíriumából való feleszmélés józanító italaként reklámozzák. A megnyitó napján különböző savanyítóleveket lehet majd megkóstolni a kelet-európai patriotizmus pátoszának ellenszereként.

A kiállítás az OFF-Biennále Budapest | Aki bújt, aki nem programja keretében valósul meg.
Projekt kurátor: Az OFF-Biennále kurátori csapata
Kurátorasszisztens: Gyöngy Orsolya, Sütöri Laura
Támogatók: Amerikai Nagykövetség, Adam Mickiewicz Intézet

MEGNYITÓ: 2017. október 3. kedd, 19.00-21.00
MEGTEKINTHETŐ: 2017. október 28., szombat, 17.00
HELYSZÍN: VILTIN Galéria, Bp. VI., Vasvári Pál u. 1.

https://offbiennale.hu/hu
https://www.slavsandtatars.com/

Forrás: VILTIN Galéria
,