Ismét kinyílnak a műtermek kapui – Horror túrával érkezik a 11. Nyitott Műtermek Délutánja

2017. október 21-22 között 11. alkalommal rendezik meg a Nyitott Műtermek Délutánját. A két napos esemény alatt a közönség bepillantást nyer a kulisszák mögé, találkozhat művészekkel, vezetett túrákon kaphat átfogóbb képet az alkotásokról. Szombaton a műteremházaké a főszerep, az érdeklődők ellátogathatnak a LAOS, az Art Quarter Budapest, a Budapest Art Factory és az Eleven Blokk műteremházakba, majd vasárnap tematikus sétákra várják a közönséget a szervezők, ahol olyan művészekkel találkozhatnak, mint Verebics Ági, Horváth Dániel, Kelemen Zénó vagy Hollós Ádám.

Fotó forrása: Nyitott Műtermek Délutánja

Az őszi Nyitott Műtermek Délutánja program alatt 4 műteremház kapui nyílnak meg az érdeklődők előtt, ahol az alkotó művészek személyesen köszöntik a látogatókat. Nem mindennapi alkalom, hogy több mint 50 művésszel is lehetőség adódik találkozni és beszélgetni a két napos rendezvény alatt.

A kezdeményezést Bérczi Linda, művészeti menedzser hívta életre 2012-ben, ami azóta évente kétszer kerül megrendezésre. A Nyitott Műtermek Délutánját az a felismerés indította útjára, hogy a műtermi látogatások és művészekkel való találkozás által az érdeklődő közönség közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotások megértéséhez és sok esetben a későbbiekben is aktív figyelemmel kísérje a program kapcsán megismert művészek alkotói pályafutását. Az interaktív tárlatvezetések és kötetlen beszélgetések arra inspirálják a közönséget, hogy lépjenek ki a szemlélő szerepből és váljanak részesévé ennek a színes és izgalmas művészeti világnak.

Fotó forrása: Nyitott Műtermek Délutánja

2017. október 21-én négy különleges műteremház várja az érdeklődőket inspiráló beszélgetésre vagy akár csak passzív nézelődésre. Az egyik helyszín a LAOS (L Art Open Studios) műteremház és kiállítótér, ahol a délután alatt a művészekkel való találkozás mellett a Áttűnés című tárlat lesz megtekinthető, ami a Hermann Zsófia munkáit mutatja be. A pár perc sétára található Art Quarter Budapest független kulturális intézményben a hazai művészek mellett, a rezidencia programjának köszönhetően nemzetközi művészekkel is találkozhat a közönség, továbbá megtekintheti Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević csoportos kiállítását, Forecasting Broaken Past címmel. A Budapest Art Factory indusztriális tereibe most utoljára pillanthatnak be az érdeklődők és nézhetik meg Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor, és a vendégművész Gawie Hubert (ZA) műtermeit. A negyedik helyszín, az Eleven Blokk a Bartók Béla úton hét, egymástól pár percre lévő helyszínt foglal magába, ahol a túrák alatt több mint egy tucat művész műtermének kapui nyílnak ki a nagyközönség számára.

Fotó forrása: Nyitott Műtermek Délutánja

Vasárnap, október 22-én, egy-egy séta keretében lakásműtermek rejtekébe látogathatnak el az érdeklődők.

Ősszel a természet is színpompásabb, mint általában. Így van ez a “Paletta túra – színes vasárnap” című művészeti túra három festőjének, Kontra Ágnes, Hollós Ádám és Papageorgiu Andrea műtermeiben is. A séta során a festészet változatos arcait ismerhetik meg a résztvevők: felsejlő természeti jelenségek hívnak belső utazásra, társadalmi lenyomatokat fedezhetnek fel ember és környezetének vagy éppen saját lelkének viszonyáról.

Egy bérház földszinti kislakása, egy üzletház VI. emeleti bérleménye és egy földalatti köztér. Mindegyik helyszín az alkotás különleges atmoszférájú színterei, ahova az “Utazás a ‘vásznam’ körül: műértés szuteréntől metrószintig” séta alkalmával most bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. A túra során Gaál Kata, Fábry Katalin és Horváth Dániel alkotásai, műtermei és gondolatai közt teszünk egy nagyívű utazást.

Fotó forrása: Nyitott Műtermek Délutánja

Az délután kezdődő “Horror túra” elnevezésű programon a bátrabb látogatók betekintést kaphatnak Kis Róka Csaba, Verebics Ágnes és Kozma Andrea műtermeibe. A túra során három, fő témájában hasonló, de más-más megközelítéssel dolgozó művészt ismerhet meg a közönség.

Az “Élet menetétől a VLMIbe, avagy az alkotás sokszínűsége” túra a Március 15-e téren indul, Kelemen Zénó “Élet Menete” című szobrától a VLMI műhelybe, ahol Boros Mátyás, Szántói Lilla, Bíró Gergő és Szőke Dániel Bogdán egy térben egyesítik a képző- és az alkalmazott művészetet.

A teljes program és jegyinformáció a www.nyitottmutermek.hu oldalon olvasható.

Forrás: Nyitott Műtermek Délutánja
,