Szabadság – Naptár 2018-ra, Paulo Coelho gondolatébresztő idézeteivel a szabadságról

ArtNews.hu

A legjobb ajándék lesz majd a karácsonyfa alatt.

Lassan eljön az október, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy a karácsony is itt topog a küszöbön. Az ember minden évben fogadkozik, hogy jövőre majd másként csinálja, és nem hagyja az összes teendőt, a készülődést és az ajándékvásárlást decemberre.

Most itt van a lehetőség, hogy be is tartsa az ígéretét. Aki élelmes és előrelátó, ősz elején-közepén elkezdi gyűjtögetni az ajándékokat a szeretteinek. Van olyan sláger darab, ami mindig örömet szerez, és maximálisan ki lehet használni. Ilyen a papír alapú, nyomtatott agenda, amelyet nem tudott kiszorítani az online technológia.

Naptárba írjuk az életünket

Megjelentek a 2018-as naptárak, és azok közül is a legkülönlegesebb a Paulo Coelho idézeteivel ékesített napló. Az A5-ös méretű könyvecske kényelmesen hordozható a táskában, egzotikus illusztrációi gyönyörűek. A népszerű író szabadságról szóló idézetei taglalják a heteket és napokat, amelyek minden bizonnyal lélekemelőként hatnak majd arra, aki kapja. Coelho az egyik legbefolyásosabb szerző a világon, a szavak alkimistájaként tartják számon, és fikciós regényeiben mindig vannak filozofikus tanácsok, amelyek akár életvezetési tippként is szolgálhatnak. A kimondottan szabadság topik köré szerveződő szlogenek elgondolkodtatóak, elmélkedésre késztetnek és utat mutatnak azoknak, akik kaphatóak egy kis filozofikus világ megértésre.

„Az igazi szabadság (…) nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb”. /Paulo Coelho/

Paulo Coelho könyvei vezetik a bestseller listákat, és nem csak szépirodalmi művekként tartják őket számon. A mester regényei több mint 160 országban jelentek meg, 81 nyelvre fordították le írásait, és műveiből több mint 215 millió példányt vásároltak szerte a világban. Az írólegenda egyébként az ENSZ békenagykövete, és már nem csak szépíróként van nyilvántartva, hiszen mondatai gondolatébresztőek, és elősegítik a kulturális világok közötti párbeszédet. Aki Coelho-t idéz, az fogékony a világ változásaira, törődik az emberek eszméivel és értékrendszerével, szem előtt tartja a humánumot és a reményt. Őt megérteni olyan, mintha a világ komplex megértésére törekedne az embert.

„Abszolút szabadság nem létezik, helyette csak a választás szabadsága létezik, vagyis az, hogy magunk választjuk ki, mi mellett kötelezzük el magunkat.” /Paulo Coelho/

A Szabadság naptár küllemében is gyönyörű és ízléses. Az illusztrátora az a Catalina Estrada, aki ugyanolyan elhivatottsággal szereti Dél-Amerikát, mint Coelho. A grafikus minden képe Kolumbia vibráló életteliségére, buja természetére reflektál. Erőteljes színvilág, a mágikus realizmus árnyalatokba és mintákba sűrített eszenciája jellemzi az szabadságról szóló idézetek képi világát. Olyan, mintha kicsit Frida Kahlo is rátette volna kézjegyét a színpompásan illusztrált lapokra, akinek szellemisége egyébként sem állt volna messze a brazil íróétól és a szabadság eszméjétől.

„Ha úgy viselkedem, ahogy az emberek elvárják tőlem, akkor a rabszolgájukká válok.” /Paulo Coelho/

A naptár garantáltan olyan ajándék lesz, aminek mindenki örül majd. Alkalmas arra, hogy egy pillanatra megálljon az ember, és egy kávé mellett elmélázzon a világ dolgairól, miközben lapozgatja a könyvet és átfutja az idézeteket. Hasonló elgondolással született már ilyen agenda, ilyen volt a Változások naptár 2013-ban, a Barátság aptár 2015-ben, vagy a Bátorság naptár 2016-ban. Coelho – aki egyébként 2002 óta a Brazil Irodalmi Akadémia tagja –, nagyon sok embert képes megszólítani a történeteivel, gondolataival, szavaival. Árulkodó az is, hogy az online közösségi média felületeken ő rendelkezik a legtöbb követővel. Rengeteg könyve jelent már meg az Athenaeum Kiadónál, ezek közül a legnépszerűbb Az alkimista (2002), a Zahir (2005), A győztes egyedül van (2009), a Brida (2010) vagy a Házasságtörés (2014). A Szabadság – Naptár már elérhető a könyvesboltokban, vagy online megrendelhető:

Paulo Coelho: Szabadság – Naptár 2018, Athenaeum Kiadó, 2017