„Annál fontosabb üzenetet, mint hogy fogadjuk el a másikat, nem lehet ma közvetíteni” – Gyerekdarab készül a Miskolci Nemzeti Színházban

Szeptember 29-én a Kamaraszínház gyermekekkel telik meg a Minden egér szereti a sajtot bemutatójára Miskolcon. Urbán Gyula és Gulyás László meséje elevenedik meg a színpadon Keszég László rendezésében. A sokak által ismert mese sok meglepetést tartogat majd azok számára is, akik már ismerik, szeretik ezt a történetet. 

A zenés mese talán ismerős lesz a szülőknek, a gyerekek pedig azonnal megszeretik a dalokkal, sok humorral és játékossággal megírt darabot, amely mesél nekik elfogadásról, bátorságról és szeretetről. Keszég László elárulta, ő felnőttként találkozott először az egerek történetével. – Én magam nem ismertem korábban ezt a mesét, de akik igen, azoknak fel fog tűnni, hogy nagymértékben felfrissítettük a zenét – mondta el a rendező. Nagy Nándor zeneszerzőként a színház kijelölt zenekara segítségével új, karakteres stílust adott minden számnak: bossa nova, latin, rock, jazz mindezek az elemek megjelennek a zenében anélkül, hogy egyetlen hangot is megváltoztattunk volna az eredeti zenéből – tette hozzá.

A rendező elmondta, azt az elvet követik, hogy teljes értékű produkciót készítenek, komolyan véve a gyerekeket, ami a minőségben is látszik majd. – Egy gyerekdarabból derül ki igazán, hogy mennyire másként gondolkodnak a gyerekek, mint a felnőttek. Mára minden felgyorsult, mert rendeget inger éri a gyerekeket. Egy ilyen előadással viszont megértethetjük velük, hogy a színház hosszú távon gondolkodik: azok az értékek, amiket itt megtanulhat a néző, nem változnak. Azt, hogy milyen erkölcsi normák szerint élünk, azt nem az interneten, közösségi oldalakon tanuljuk meg, hanem a színházban. A színház a tudás, a nyugalom, a szórakozás terepe, a gyerekek számára pedig egy színes, élő, folyton változó és gazdag világ. Ilyen lesz a Minden egér szereti a sajtot világa is – mondta Keszég László

Horváth Alexandra, a színház társulatának új tagja Fruzsi szerepében látható. A színművésznő elárulta, számára különleges előadás a Minden egér szereti a sajtot. – Ebben a próbafolyamatban nekem minden varázslatos, hiszen ez lesz a diplomám megszerzése utáni első színházamban a legelső bemutatóm. Minden nap ér új élmény, új kihívás, és persze közös nevetés is, hiszen én most illeszkedem be ebbe a társulatba – mondta.

A fiatal színésznő nem először dolgozik gyermekelőadásban, hiszen bábos osztályban végzett. – Kifejezetten örülök neki, hogy olyan típusú előadással mutatkozhatok be Miskolcon a közönségnek, amiben már van tapasztalatom. Ez egy gyönyörű mese a szerelemről, ami szerintem csodálatos téma, és mindenki tud kapcsolódni hozzá. Azt szoktam mondani, hogy ugyanolyan komolyan kell venni egy mesejátékot is, mint bármely más előadást. Ugyanannyi energiát, mélységet kívánnak ezeket a szerepek is. Azt gondolom, akkor jó egy gyerekdarab, akkor van tétje, ha az élő, érző lelket látja a néző a színpadon, mindegy, hogy az egér, vagy róka, vagy akármi más képében jelenik meg – hangsúlyozta Horváth Alexandra.

A Somát alakító Somhegyi György már gyerekkorában megszerette ezt a mesét. – Még ma is előttem van a bakelit lemez borítója, és emlékszem, hogy reggeltől estig ezt hallgattuk. Nagyon jó a története, nagyon izgalmasak, szerethetőek a karakterek, de a legfontosabb talán az üzenet, amit át szeretnénk adni ezzel a darabbal – mondja a színművész. – Nem akarunk szájbarágós előadást készíteni, mégis annál fontosabb üzenetet, mint hogy fogadjuk el a másikat, nem lehet ma közvetíteni. A két kisegér nem látja egymást másnak, attól függetlenül, hogy az egyikük fehér, a másikuk szürke. A gyerekek még ugyanígy látják a világot: őket nem zavarja, hogy valaki más, mint a többiek, ezt csak a felnőtteket érő társadalmi hatások alakítják ki az emberben. Ha már azt elérjük, hogy beszéljenek arról, amit a színházban láttak, vagy az osztályukkal párhuzamot vonnak, akkor remélem, ezen változtathatunk valamennyit – tette hozzá Somhegyi György.

Urbán Gyula – Gulyás László
Minden egér szereti a sajtot – zenés mesejáték
rendező: Keszég László

Egy nagy sajtműhelyben igencsak jó dolga van egy szürkeegércsaládnak. Egészen addig, amíg be nem toppan egy másik egércsalád. Ráadásul fehér egerek! Az újonnan érkezők vonakodva költöznek be a szürkeegércsalád mellé. A bundaszínek mássága miatt viszálykodás tör ki a két család között, és egy Rómeó és Júlia történet bontakozik ki: a családok gyerekei, Fruzsina és Soma egymásba szeretnek, a szülők tiltása ellenére. És még a félelmetes Nagy Macska Mágushoz is elmennek, hogy fehérből szürkévé és szürkéből fehérré változzanak – teljesen feleslegesen, hiszen a másiknak éppen olyannak tetszenek, amilyenek.

A zenés mese talán ismerős lesz a szülőknek, a gyerekek pedig azonnal megszeretik a dalokkal, sok humorral és játékossággal megírt darabot, amely mesél nekik elfogadásról, bátorságról és szeretetről.

Urbán Gyula – Gulyás László:
MINDEN EGÉR SZERETI A SAJTOT
zenés mesejáték

Fehér egerek
Szeréna Mama: KEREKES VALÉRIA
Albin papa: KINCSES KÁROLY
Fruzsina, a lányuk: HORVÁTH ALEXANDRA

Szürke egerek
Lidi Mama: SERES ILDIKÓ Jászai-díjas
Márton Papa: SALAT LEHEL
Soma: SOMHEGYI GYÖRGY

Paszkál / Nagy Macska Mágus: MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS
Jozefina, papagáj: MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS
Zakariás, vándorzenész és bábos: KINCSES KÁROLY

A hangfelvételen közreműködött a Miskolci Nemzeti Színház kijelölt zenekara

Díszlet- jelmeztervező: JUHÁSZ KATALIN
Hangszerelés-korrepetitor: NAGY NÁNDOR
Dramaturg: SÉNYI FANNI
Koreográfus: BÁNYAI MIRJAM
Ügyelő: VARGA RENÁTA
Súgó: FEKETE ZSOLT
Rendezőasszisztens: HADHÁZY ILDIKÓ

Rendező:
KESZÉG LÁSZLÓ

Bemutató előadás: 2017. szeptember 29. – Kamaraszínház

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
,