Tíz év után megújult a jól ismert Müpa-szignál

A 2017/18-as évadban újonnan felvett szignálok köszöntik a Müpába érkezőket. Az intézmény nem válik meg a tíz éve ismert dallamoktól: azok szeptembertől a szerző, a Fugato Orchestrát vezető Alpár Balázs jóvoltából újrahangszerelt változatban hallhatók az előadások idején, valamint a Müpa rádiószpotjaiban.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem © Nagy Gábor, Müpa

2007-ben Alpár Balázs zeneszerző nyerte meg a Müpa pályázatát, így ő készíthette el az intézmény összes hangarculati elemét, köztük a mára már mindenki által jól ismert Müpa-szignált, amely legalább olyan szorosan kötődik Magyarország egyik legismertebb kulturális márkájához, mint az emblematikus sárga Müpa-logó, a műfajokat jelölő színes négyzetek vagy épp a művészek és a nézők által is szeretett és sokat használt #szeretekittlenni szlogen.

Egy évtized elteltével szerencsésen egybecsengett a zeneszerző óhaja, és a Müpa kezdeményezése, hogy a kerek évforduló tiszteletére megújulhasson a szignál. A Fugato Orchestra, Alpár Balázs szerzői zenekara boldogan vett részt a hangfelvételek elkészítésében, hiszen repertoárjuk, akárcsak a Müpa különféle műfajai, igen széles spektrumot ölel fel.

Müpa night © Posztós János, Müpa

„Összesen hatféle verziót vettünk fel” – mesélt a „frissítésről” a zeneszerző. „A klasszikus zenei szignálnak, amelyben egy kis fúga fejlődik ki az alapmotívumból, például az az érdekessége, hogy vonósnégyes szólaltatja meg, de többszöri feljátszással nagyobb zenekari hangzást hoztunk létre.” A többi variáció is bőven tartogat érdekességeket: a gyermekeknek szóló programokat felvezető dallamhoz például egy olyan különleges hangszert is felhasználtak, mint a fúvós-billentyűs melodika.

Az általános verziót alapvetően a színházi- és táncesemények, valamint az irodalmi estek előtt hallhatja a közönség, a világzenei szignál pedig egzotikus, az európai hangzástól elütő zenei atmoszférába ágyazva csendül fel. Egészen más dallamvilágba vezet a könnyűzenei szignál, az elektronikus hangzás DJ pultot idéz, míg a jazz hívódallama egy, a zeneszerző szavait idézve „klasszikus swinges lüktetés, sok trombitával, dobbal, és basszusgitárral.”

A Müpa régi-új behívó szignáljai szeptember közepétől várják a közönséget, így az aktuális előadásokon már az újrahangszerelt változatokat hallhatja a publikum.

A szignálok rögzítéséről készült werkfilm megtekinthető a Müpa Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=DXxUlnfv0r0

Forrás: Müpa