Arany-est lemezbemutató koncerttel – 2017. szeptember 23. (szombat), 19.00, KOBUCI kert

2017. szeptember 23-án Arany-estet tartanak a KOBUCI kertben, ahol a Nana Vortex együttes bemutatja Arany lemez című új albumát, amelyen Arany János saját zeneszerzeményei hallhatóak.

Nana Vortex – Fotó forrása: Kobuci Kert

Kevéssé ismert tény, hogy Arany János komponált is, szerzeményeinek bemutatása így ma is igazi szenzáció. A Nana Vortex készítette el a zenei anyagot, lemezüknek friss lendületű, korszerű Arany-dalai nem akármilyen körítéssel csendülnek fel: neves muzsikusok, jazz és blues zenészek, népzenészek tolmácsolják átszűrve, dúsítva, újragombolva, Arany kompozíciót mégis tiszteletben tartva.

Kodály Zoltán így nyilatkozik Arany zenei alkotásairól: Nem „abszolút értékük” vagy „önálló invenciójuk” miatt érdekesek, hanem mert egész művészete „zenei gondolatvilágához” vezetnek el bennünket.

A Nana Vortex albuma közvetve Arany János zenei működésére is szeretné felhívni a figyelmet: a költő zongorázott, furulyázott, gitározott is. Idős korában lekottázott emlékezetből mintegy 150 dalt, gyermek- és ifjúkorát meghatározó dallamvilág mementóit. Továbbá 20 saját költésű melódiáját ismerjük: saját versei mellett például megzenésítette Petőfi költeményeit is.

Szeptember 23-án a Kobuci kertben az Arany-életmű zenei gondolatvilágát lehet minden oldaláról körbejárni. Az Arany-est folyamán nemcsak a Nana Vortex, hanem a Kaláka valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák is koncertet adnak.

A Kaláka együttes dalai évtizedek óta rendületlenül bizonyítják az Arany-versek muzikalitását. Legutóbbi Arany-lemezük 10 éves: örökbecsű és megkerülhetetlen – nyomkövető és nyomravezető Arany-költészetéhez.

A Nana Vortex az elmúlt félévben a költőóriás saját szerzésű dallamvilágában merült el: kortárs kompozíciókká varázsolták 10 zeneszerzeményét. A 20 órakor kezdődő lemezbemutatójukon számos dalpremier és kiváló vendégművész emeli az est fényét. Arany-dalok szólalnak meg soha nem hallott hangszereléssel, Szalóki Ágival, Horváth Kristóf Színész Bobbal, Busa Pistával, Ágoston Bélával és még sok meglepetésvendéggel. Az album és a koncert a Nana Vortex együttes munkáján kívül több intézmény, számos művész és szakember közreműködésével jöhetett létre. A dalokat a Petőfi Irodalmi Múzeum rendelte meg Arany János kiállítására, az alkotófolyamatot Gryllus Dániel segítette. A dalok létrejöttéhez több Arany János-kutató nyújtott szakmai hátteret.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák – akik az Arany János lemez több dalában is közreműködtek – szintén fellépnek az Arany-esten. A zenekar költői ihletettségű dallamvilágát talán be sem kell mutatni: az örökifjú Petőfi mellett számos kortárs szerző versét „rackásították”. Egyszóval ezúttal is – mint mindig – korszerűek, energikusak, elbűvölőek.

Az Arany-est programja
19.00 Kaláka – Arany verskoncert
20.00 Nana Vortex – Arany lemezbemutató
21.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák – nyárzáró koncert

Jegyek: www.kobuci.hu

Forrás: KOBUCI kert