Életteli operett egy férfiról és egy nőről, akik majdnem elmennek egymás mellett – Marica grófnő bemutató Miskolcon

Kálmán Imre legkedveltebb operettjének bemutatójával indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban. Szeptember 22-én kerül a nézők elé a Marica grófnő a Nagyszínházban. A népszerű slágerekkel, szerelemmel, bonyodalommal és hazugsággal teli, mégis boldog befejezéssel végződő történetből kiderül: a valódi szerelemhez először önmagunkkal kell szembenéznünk, játszmák nélkül.

Az előadást Szabó Máté állítja színpadra, aki szerint a darab legnagyobb varázsa, hogy rendkívül érzékletesen ragadja meg mind szövegben, mind zenében a kirekesztettséget. A cigánnyal való „együttmuzsikálás” fájdalmas gyönyörűségét. – Mivel ez az egyik legismertebb operett, így kihívást jelent, hogy az ismert számok hogyan tudnak mégis pozitív meglepetést okozni. Ahhoz, hogy érvényesen, a műfajban rejlő sokrétűséget is megmutatva lehessen színpadra állítani egy operettet, szerintem itt is az emberből kell kiindulni, mint bármely más előadásban, és talán egy bizonyos ponton el kell rugaszkodni – állítja a rendező.

Az előadás látványvilágával kapcsolatban elárulta, Cziegler Balázzsal és Füzér Annival egy valóságos világot igyekeztek teremteni, olyat, ami élő, változékony. Ez azért fontos, mert a díszlet, a kastély, közvetlenül a főszereplő, a tiszttartó befolyása alatt van. – Illusztráció helyett a valóságosból indultunk ki, abból, hogy a tiszttartó szívét-lelkét belerakja a kastély felújításba, a történet folyamán tulajdonképpen fokozatosan felvirágzik az épület. Emellett bizonyos momentumokban helyet hagytunk a költészetnek, a túlzásnak, a letisztultságnak is – tette hozzá Szabó Máté.

A címszerepben Eperjesi Erikát láthatja a közönség, aki már számos alkalommal játszotta Marica szerepét, de Kálmán Imre operettjét énekelni mindig varázslatos élmény számára: – Ez egy korszakokat átívelő, lenyűgöző, mindig népszerű muzsika. Minden korosztály számára érhető, befogadható és élvezhető. Eddig három féle rendezésben játszottam ezt a szerepet – egy turnén német nyelven is, ami külön kihívás volt – és mindhárom rendező más oldalát láttatta meg velem Marica karakterének. Ez egy színész számára a legideálisabb, hiszen így sokkal több színt tud megmutatni magából, és ezáltal a szerep és a megformálás is fejlődik az eltelt évek és az előadások alatt. Szabó Máté rendezése adta számomra a legtöbb újdonságot és kihívást az újszerű megközelítés és a prózai jelenetek igazi mélysége által. Marica szerepe nem csak a kedvesen mosolygó és szépeket éneklő primadonna, hanem igaz érzéseket, mély gondolatokat átadó valódi női karakter – mondja Eperjesi Erika.

Az előadásból már volt nyáron egy előbemutató, szeptember 22-én a felújítópróbák után kerül közönség elé a darab. Szőcs Artur, Tasziló gróf megformálója szerint kifejezetten jót tesz, ha eltelik egy nyár a próbafolyamat után, mert ilyenkor tovább érik benne a szerep. – Annyi minden éri a színészt ez alatt a pár hónap alatt: nyaralás, munka, új élethelyzetek, ráadásul ilyenkor kicsit lenyugszik az ember, mindig egy kicsit érettebb, jó esetben bölcsebb lesz, és ezeket a tapasztalatokat mind be lehet építeni, amikor újra elővesszük a darabot – árulta el a színész-rendező. Szőcs Artur sem most először találkozott Marica történetével. – Pont tíz évvel ezelőtt álltam először színpadon a Marica grófnőben. Akkor Liebenberg Istvánt játszottam a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Nagyon szerettem azt az előadást is, és igazából akkor jegyeztem el magam ezzel az operettel. Nem volt tehát számomra ismeretlen sem a darab, sem a karakter. Nekem mindig varázslatos marad ez az Erdélyben játszódó történet. Tasziló, akit játszom, gazdatiszti állást vállal, mert Pesten elszórakozta a vagyonát, és szerelmes lesz. A hegyekben szerelmesnek, elnyomottnak lenni, esténként együtt mulatni a szolgákkal, a cigány muzsikosokkal zenéltetni, együtt énekelni, ezek jól játszható, nagyon élvezetes helyzetek a színész számára – állítja a színművész.

Kálmán Imre – Julius Brammer – Alfred Grünwald
Marica grófnő – operett
Rendező: Szabó Máté

A magányos, mogorva, de jó kiállású Endrődy gróf saját családi vagyonának hágott nyakára, ezért gazdatiszti állást vállal egy vidéki birtokon. A birtok úrnője, Marica grófnő, egy szerelmi csalódástól feldúlva érkezik haza, és szintén a vidéki magányban keres nyugalmat. A gróf és Marica találkoznak és menthetetlenül egymásba szeretnek. Egy nagyon ismerős világ bontakozik ki, ahol az őszinteség nem magától értetődő, és a szerelmesek saját hazugságaikba gabalyodva kerülnek egyre távolabb a boldogságtól. Amíg rá nem jönnek, hogy a valódi szerelemhez először önmagukkal kell szembenézniük, játszmák nélkül.

A Marica grófnőben olyan népszerű operettslágerek csendülnek fel, mint a Szép város Kolozsvár, Hej, cigány, Szent Habakuk, Ringó vállú csengeri violám, melyek végigkísérnek bennünk a viharos-romantikus hullámvasúton.

Kálmán Imre – Julius Brammer – Alfred Grünwald
MARICA GRÓFNŐ
Operett
Fordította: Harsányi Zsolt
Kardos G. György átdolgozását felhasználva, színpadra alkalmazta: Szabó Máté

Marica grófnő – EPERJESI ERIKA, BALOG TÍMEA
Tasziló gróf – SZŐCS ARTUR, SARÁDI ZSOLT
Liza, Tasziló gróf lánytestvére – TENKI DALMA
Popolescu Dragomir Móritz herceg – KINCSES KÁROLY
Bozsena (Cecília hercegnő) – MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Zsupán – RÓZSA KRISZTIÁN
Kudelka, Cecilia hercegnő komornyikja – SALAT LEHEL
Tschekko (Mihály Marica öreg szolgája) – SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Manya, cigány jósnő – VARGA ANDREA

Közreműködik:
a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező: FÜZÉR ANNI Jászai-díjas
Zenei vezető: CSER ÁDÁM
Koreográfus: BODOR JOHANNA
Karvezető: GYÜLVÉSZI PÉTER
Korrepetitor: RÁKAI ANDRÁS
Koreográfus asszisztens: FŰZI ATTILA
Ügyelő: OREHOVSZKY ZSÓFIA
Súgó: REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens: RADNAI ERIKA

Rendező: SZABÓ MÁTÉ

Bemutató előadás: 2017. szeptember 22. – Nagyszínház

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház